Padające rośliny

Regulamin forum
Jeżeli chcesz pomocy lub rady związanej z uprawą roślin akwariowych powinieneś udzielić niezbędnych informacji o swoim akwarium i sposobie jego prowadzenia. TUTAJ jest dostępny wzór tworzenia nowych tematów.
Kazik12
Ikra
Ikra

Padające rośliny

Postautor: Kazik12 » 4 września 24, 15:18

Witam od dłuższego czasu mam problem z roślinami, a mianowicie zaraz po posadzeniu robią się dziury w liściach , liście stają się przezroczyste, "gniją" łodygi od dołu i odpadają liście . Posadziłem już z 3 komplety roślin (kupowałem od akwarystów oraz z invitala. Akwarium funkcjonowało 3miesiace i postanowiłem że 2 tygodnie temu zrestartować i dodać ziemię ogrodniczą.
Akwarium:
112l 80x35x40cm
Oświetlenie:
orginalna pokrywa 2xT8 każda 18W plus invital aquaspectrum LED 15.6W
Podłoże:
2cm ziemi uniwersalnej + 3cm bazaltu
Temperatura:
25*C
Parametry:
pH 7.7
Kh 19*
Gh 22*
Nawożenie:
Invital: carbon w płynie , ferox, kali, fosfor, ferro, nitro
Filtracja :
Bliżej nie znany filtr 15W
Obsada:
4X zbrojniki
10x neon
8x kardynałek
8x gupik
5x żałobniczka
Trochę helenek

Jest ktoś mi wstanie pomóc i powiedzieć dlaczego żadne rośliny nie chcą u mnie rosnąć ?

wakor
Ikra
Ikra

Re: Padające rośliny

Postautor: wakor » 8 grudnia 24, 16:37

hmm to ciekawy temat bo szczerze mówiąc nie spotkałem się chyba jeszcze z czymś takim żeby roślinki tak bardzo szybko więdły i robiły się byle jakie... sam nie wiem czy to wina rybek czy rzeczywiście jakieś słabe warunki... ciekawe co to może być

Wróć do „Rośliny”