glony
glony
mam oczko wodne na dachu dosc duzych rozmiarow mam tam 4 karasie od 15 do 35 cm i mam tam baaaardzo duzo glonow podloze w oczku to zwir z kamieniami mam tam tez jakies rosliny niewiem dokladnie jakie i jak pisalem duzo glonow jak sie ich pozbyc czy poprostu je wybrac siatka czy sa jakies inne sposoby ?? jest strasznie zaniedbane te oczko wodne i zamierzam je wyczyscic i doprowadzic do ladu jest plytkie ma okolo 30-40 cm glebokosci prosze o pomoc bo tam jest naprawde duzo glonow nie widac dna az tak zaroslo co zrobic
amator
Re: glony
Konkretne wymiary/litraż?
Filtracja, nasłonecznienie.
Zabiegi higieniczne oczka?
Filtracja, nasłonecznienie.
Zabiegi higieniczne oczka?
Aigel pisze:deXter, jaki ty cham jesteś
http://instagram.com/dexsuj_pierc <--FOLLOW ME!
Estimative Index
Nawozy Blue-Line kocur stuffik dla naszych chwastów
zero zabiegow od 2 lat , naslonecznienie taka jaka mam pogode okolo tysiaca litrow mam tam jedna lilie i jakies tam trzciny ze cztery sztuki w donicach filtr mi nie dziala przez okolo 2 lata jest bardzo zaniedbane czasami wlaczam tam mala fontanne ktora napowietrza wode i raz na jakis czas dolewam 'kranowy'
amator
ja sie nie dziwie wcale tylko pytam jak usunac te gllony i czy moze lepiej bylo by wylac cala wode wyczyscic dokladnie wszystko i na nowo zalac ?! jest tak zanieczyszczone poniewaz przestali sie tym opiekowac ludzie u ktorych mieszkam a ja chcialbym poprostu zeby to ladnie wygladalo
amator
Nie wiemy jak to wygląda więc też nie ocenimy najlepszej metody wyławiania glonów
Po prostu pozbądź się ich mechanicznie skoro Ci przeszkadzają. Czy zrobisz to wiadrem, siatką czy będziesz tam nurkował to już od Ciebie zależy 

Neon Innesa piszemy wielką literą, podobnie jak Endlera, Ramireza, Blehera i inne nazwy ryb pochodzące od nazwiska.
Ponadto "Innesa" piszemy przez dwa "n" i jedno "s".
Moje akwaria:
1. Czterdziestka-piątka
2. Było LT, jest CW:
Zapraszam na Oficjalny FanPage naszego forum! Kliknij "Lubię To!"
Cykl azotowy w akwarium- w pigułce
Inspirujesz I Fascynujesz

Ponadto "Innesa" piszemy przez dwa "n" i jedno "s".
Moje akwaria:
1. Czterdziestka-piątka
2. Było LT, jest CW:
Zapraszam na Oficjalny FanPage naszego forum! Kliknij "Lubię To!"
Cykl azotowy w akwarium- w pigułce
Inspirujesz I Fascynujesz

Wolałbym doprowadzić do porządku ustabilizowane oczko, niż stawiać je na nowo.
Po pierwsze filtr, który wydajnością będzie pasował do litrażu oczka.
Potem mechaniczne czyszczenie oczka i odszlamienie go.
Dodanie zdecydowanie większej ilości roślin.\
Po pierwsze filtr, który wydajnością będzie pasował do litrażu oczka.
Potem mechaniczne czyszczenie oczka i odszlamienie go.
Dodanie zdecydowanie większej ilości roślin.\
Aigel pisze:deXter, jaki ty cham jesteś
http://instagram.com/dexsuj_pierc <--FOLLOW ME!
Estimative Index
Nawozy Blue-Line kocur stuffik dla naszych chwastów
filtr jest taki jak powinien byc bo te oczko robil fanatyk oczek wodnych tylko zaniedbane jest strasznie wiec zrobie tak jak karzesz dexter. z filtrem jest cos nie tak ale w niedziele go naprawie jak znajde wolne pare godzin
i sie za to wkoncu wezme i pokaze efekty koncowe
pozdrawiam i dzieki za rady

amator
-
- Ikra
W takim razie będziemy czekać na Twoją odpowiedź odnośnie samego filtra i oczyszczenia oczka wodnego. daj znać czy wszystko się udało czy jednak musiałeś go wymienić na nowy.
I co? Wymieniałeś filtr, czy ostatecznie poradziłeś sobie bez tego?