Książka kucharska gupika333

gupik333
Ryba
Ryba
Posty: 248
Rejestracja: 6 marca 11, 15:59

Książka kucharska gupika333

Postautor: gupik333 » 31 grudnia 11, 13:06

Będę dawał własne przepisy kulinarne . Stworzyłem ten dział dla tych którzy chcą zjeść coś dobrego szybko , tych którzy chcą zrobić dobrą przystawkę , dobry podwieczorek oraz romantyczną kolacje . Codziennie będę dawał nowy przepisz .
A dzisiaj przystawka pod tytułem :tropikalny łosoś
Składniki:
50 dag wędzonego łososia
Wióry kokosa lub bakalie kto co woli
1-2 mango

Łososia kroimy na cienkie plastry o długości 5-12 cm i szerokości około 5 cm. Po tej czynności obieramy mango i kroimy tak żeby można było plastry łososia zwinąć z mango wewnątrz 2-4 razy. Po zwinięciu mango i łososia trzeba go otulić w wiórach kokosa lub bakaliach . Można też spróbować z innymi owocami .
PS. Uwagi na temat tematu na pw a o potrawie w temacie .

Po naszemy ryba ta nazywa sie ŁOSOŚ, a nie ŁOSIOŚ -.-"
Ostatnio zmieniony 31 grudnia 11, 14:37 przez gupik333, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
deXter
Moderator
Moderator
Posty: 15791
Rejestracja: 7 grudnia 08, 23:29
Lokalizacja: Grójec

Re: Książka kucharska gupika333

Postautor: deXter » 31 grudnia 11, 13:27

gupik333 pisze:Płatki kokosa

Gdzie można kupić w takim razie płatki kokosowe?
W sklepach spotkałem się tylko z wiórami, a uwierz kręciłem się po wielu sklepach przez ostatnie pół roku szukając produktów do kuchni japońskiej więc dużo widziałem ;]
Aigel pisze:deXter, jaki ty cham jesteś


http://instagram.com/dexsuj_pierc <--FOLLOW ME!
Estimative Index
Nawozy Blue-Line kocur stuffik dla naszych chwastów

gupik333
Ryba
Ryba
Posty: 248
Rejestracja: 6 marca 11, 15:59

Re: Książka kucharska gupika333

Postautor: gupik333 » 31 grudnia 11, 13:32

Pomyliłem wióry z płatkami więc wióry kokosowe lub bakalie .

Awatar użytkownika
deXter
Moderator
Moderator
Posty: 15791
Rejestracja: 7 grudnia 08, 23:29
Lokalizacja: Grójec

Re: Książka kucharska gupika333

Postautor: deXter » 31 grudnia 11, 13:54

Więc może być łaskawie edytował swój błąd....
Aigel pisze:deXter, jaki ty cham jesteś


http://instagram.com/dexsuj_pierc <--FOLLOW ME!
Estimative Index
Nawozy Blue-Line kocur stuffik dla naszych chwastów

gupik333
Ryba
Ryba
Posty: 248
Rejestracja: 6 marca 11, 15:59

Re: Książka kucharska gupika333

Postautor: gupik333 » 8 stycznia 12, 14:03

Przepraszam że tak długo ale szukałem inspiracji . Dzisiaj zamiast jednej potrawy dam dwie .
Na początek deser i obiad w jednym czyli Jabłka Nadziewane Ryżem
Składniki : To danie dla czterech osób
2 litry mleka
8 olbrzymich jabłek
jedno opakowanie białego ryżu
Jedno opakowanie cynamonu

Ten przepis ma dwa etapy . Jeden bardzo prosty a drugi trudniejszy
1. Gotujemy zawartość całego opakowania ryżu na mleku zgodnie , z instrukcją która znajduje się z tyłu opakowania .
2. najpierw myjemy , a później tniemy czubki jabłek ale ich nie wyrzucamy . Chwile później wydrążamy środki jabłek których jadalne części użyjemy do dekoracji. Gdy ryż się ugotuje musi ostygnąć . później nadziewamy jabłka ryżem , i delikatnie obsypujemy cynamonem . Po obsypaniu jabłek z ryżem nakrywamy je kapelusikami i nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 c i pieczemy do czasu zarumienienia się jabłek . Ryż i jabłka można do woli wykorzystać do dekoracji .
Następny przepis będzie po komentarzu .

Awatar użytkownika
boro100
Fish Master
Fish Master
Posty: 1139
Rejestracja: 20 października 09, 13:07
Lokalizacja: Warszawa

Re: Książka kucharska gupika333

Postautor: boro100 » 8 stycznia 12, 14:27

;-)
Pozdrawiam Kuba
Obrazek

gupik333
Ryba
Ryba
Posty: 248
Rejestracja: 6 marca 11, 15:59

Re: Książka kucharska gupika333

Postautor: gupik333 » 8 stycznia 12, 19:23

Bardzo prosta kolacja czyli Omlet dla ubogich .
Składniki:
3 jajka
Jedna kopiasta łyżeczka margaryny
szynka
mała patelnia

Na piec dać patelnie . Na rozgrzaną patelnie dać zawartość łyżki margaryny. Ukroić 5 plastrów szynki i pokroić w małe kwadraty . Dać do patelni pokrojoną szynkę . Wbić trzy jajka i pomieszać . Czekać aż jajka się zetną z jednej strony , następnie przewrócić na drugą stronę i też poczekać aż się zetną . I dobra kolacja gotowa .

Awatar użytkownika
OKO
Akwarysta
Akwarysta
Posty: 697
Rejestracja: 6 sierpnia 11, 22:03
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Książka kucharska gupika333

Postautor: OKO » 8 stycznia 12, 19:30

gupik333 pisze:Bardzo prosta kolacja czyli Omlet dla ubogich .
Składniki:
3 jajka
Jedna kopiasta łyżeczka margaryny
szynka
mała patelnia

Na piec dać patelnie . Na rozgrzaną patelnie dać zawartość łyżki margaryny. Ukroić 5 plastrów szynki i pokroić w małe kwadraty . Dać do patelni pokrojoną szynkę . Wbić trzy jajka i pomieszać . Czekać aż jajka się zetną z jednej strony , następnie przewrócić na drugą stronę i też poczekać aż się zetną . I dobra kolacja gotowa .


Pewnie przepis podpatrzony u M. Gessler :P :czacha:

Awatar użytkownika
Endriu
Ryba
Ryba
Posty: 371
Rejestracja: 15 września 11, 19:40
Lokalizacja: Lubin

Re: Książka kucharska gupika333

Postautor: Endriu » 8 stycznia 12, 19:55

Od kiedy mała patelnia jest składnikiem omletu :D ?

gupik333
Ryba
Ryba
Posty: 248
Rejestracja: 6 marca 11, 15:59

Re: Książka kucharska gupika333

Postautor: gupik333 » 8 stycznia 12, 20:06

Można też nie dać szynki a po zrobieniu dać dżemu .

Awatar użytkownika
Fatty
Aqua Forum
Aqua Forum
Posty: 1444
Rejestracja: 24 marca 09, 15:49

Re: Książka kucharska gupika333

Postautor: Fatty » 8 stycznia 12, 20:11

gupik333 pisze:Można też nie dać szynki a po zrobieniu dać dżemu .


dżemu do jajecznicy?
Are you sure, you want to exist?


Awatar użytkownika
osama
Moderator
Moderator
Posty: 11176
Rejestracja: 8 listopada 04, 14:54
Lokalizacja: Oława

Re: Książka kucharska gupika333

Postautor: osama » 8 stycznia 12, 20:14

Fatty pisze:dżemu do jajecznicy?
Dokładnie. Kiedyś też w to nie wierzyłem, ale naprawdę jest to jadalne ;)
Akwaria kiedyś: 240l 72l 3x28,8l 112l Obecnie: 72, 105, 750, 725l ;)
http://www.siepomaga.pl/
Na pewno, naprawdę, od razu, po prostu, na razie, hodowca, reguła, rzadko, żaden, w ogóle, włączać, co najmniej...

gupik333
Ryba
Ryba
Posty: 248
Rejestracja: 6 marca 11, 15:59

Re: Książka kucharska gupika333

Postautor: gupik333 » 8 stycznia 12, 20:16

Nie ma powstać z tego jajecznica tylko coś na wzór omletu . dzisiaj to sobie zrobiłem jak napisałem i było bardzo dobre .

Awatar użytkownika
deXter
Moderator
Moderator
Posty: 15791
Rejestracja: 7 grudnia 08, 23:29
Lokalizacja: Grójec

Re: Książka kucharska gupika333

Postautor: deXter » 8 stycznia 12, 20:17

Coraz bardziej mnie zadziwiają te przepisy.

Jak można zrobić omlet z jajecznicy, a raczej jak jajecznicę z mięsem można nazywać omletem...
Aigel pisze:deXter, jaki ty cham jesteś


http://instagram.com/dexsuj_pierc <--FOLLOW ME!
Estimative Index
Nawozy Blue-Line kocur stuffik dla naszych chwastów

Awatar użytkownika
Fatty
Aqua Forum
Aqua Forum
Posty: 1444
Rejestracja: 24 marca 09, 15:49

Re: Książka kucharska gupika333

Postautor: Fatty » 8 stycznia 12, 20:21

osama pisze:Dokładnie. Kiedyś też w to nie wierzyłem, ale naprawdę jest to jadalne ;)



osama, ale omlet z samych jajek i na słodko? Coś tu nie tak.

Robiłam kiedyś omlety na słodko, ale tam oprócz jajek w grę wchodziła też mąka, cukier i odrobina mleka - co zmieniało jajecznicę w ciasto.
Are you sure, you want to exist?


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 73 gości