Witam wszystkich,
Posluchajcie, kupiłem niby okazyjnie zbiornik 320x82x80 wszystko miało być super no i powiedzmy, że nie było do czego się przyczepić jak za taką cenę, więc zabrałem się za rozcinanie silikonu, bo to jedyny sposób żeby się znalazło u mnie w domu tak wielkie szkło. Czasu było mało od razu zabrałem się do roboty.
W życiu bym nie pomyślał, że ktoś by mógł użyć takich szyb do takiego akwarium. Widziałem zdjęcia, rozmawiałem z właścicielem i on korzystał z niego przez kilka lat zawsze zalane na 100% więc nie myślałem tak o grubości szkła, może to głupie i to prawda że trochę tak, ale zwyczajnie taka wizja, ze ktoś użyłby innej niż wymagana grubość szkła była i jest dla mnie tak odjechana, że nawet przez myśl mi nie przeszło i zwracałem uwagę na wszystko inne tylko nie to.
Grubość szyb jest tak żałosna, że nie bez powodu jeszcze nie wymieniłem ile wynosi, bo aż stres czuję jak o tym myślę..
..
….
10mm
Powiedzcie mi, bo ja nie wiem czy jest sens nawet składać je z powrotem do takiego stanu jak było czy od razu ciąć na mniejsze - korzystał ktokolwiek z takiego lipnego zbiornika?
Niby stało kilka lat i nie strzeliło, ale to mnie za nic nie przekonuje żeby to do mojego domu wstawić.
Jak dostanę zdjęcia to podeślę bo ja nie zrobiłem, a jeszcze nie kleiłem jak już wspomniałem.
Akwarium ogólnie było wykonane dość marnie na oko, mówię o tym że dość krzywo, silikon niechlujnie, szyby ciężko było wyciąć bo miejscami to miałem wrażenie, że prawie się stykały szyba do szyby.
Wzmocnień poprzecznych chyba 6 na całej długości.
Dno z 3 części być może 12mm bo wydawało się cięższe ale nie sprawdzałem jeszcze jak to faktycznie wygląda.
Nie pytam o informację z tabel bo dokładnie się zapoznałem i wiem jak absurdalnie to wygląda żeby taki zbiornik z takich szyb kleić.
Pytam o informacje z życia wzięte, może ktoś się spotkał. Albo może ktoś potrafi wyliczyć dokładnie, ze na przykład faktycznie szyby wytrzymują taki napór wody, ale rezerwy wytrzymałości jest tylko 10% i wystarczy skoczyć obok podłoga się zatrzęsie i 2100l mamy na podłodze w domu.
Duże akwarium vs cienkie szyby