"jeżówka brazylijska" - colomesus asellus

Marcin KRK
Ikra
Ikra

"jeżówka brazylijska" - colomesus asellus

Postautor: Marcin KRK » 31 lipca 08, 23:12

Cześć, poszukuje informacji na temat jeżówki brazylijskiej. jeśli ktoś miał do czynienia z tą rybką to prosze o jak najwięcej info (warunki, obsada, pokarm, zachowanie itp )
Marcin

Awatar użytkownika
Lo_Oki
Ryba
Ryba

Re: "jeżówka brazylijska" - colomesus asellus

Postautor: Lo_Oki » 1 sierpnia 08, 00:12

Osiąga długość do 10-14cm. Współmieszkańcami powinny być ryby o podobnej wielkości (mniejsze ryby mogą być zjadane, zaś większe stresować jeżówkę). Parametry wody: 22-28 stopni C. pH 5.5-7.2 twardość <15. Pokarm: larwy owadów, kryl, krewetki...

Źródło: Magazyn Akwarium Nr. 5/2008 (72)

Marcin KRK
Ikra
Ikra

Postautor: Marcin KRK » 1 sierpnia 08, 08:59

dzięki za to info :dzieki: ja zastanawiam sie nad zakupem colomesus asellus i trzyamnie jej razem z takimi rybkami jak neony i paletki... gdzieś czytałem że jest to najłagodniejsza rybka z tego gatunku wiec chce sam sie przekonac jak bedzie sie zachowywac w takiej obsadzie... a jak myślicie czy poradzi sobie z krewetkami ???? najlepiej jak by wypowiedział sie ktoś kto hodował tą rybke bo z doświadczenia wiem że każde żródła często się różnią a chciałbym poznać opinie "posiadacz" ;-)
Proszę pisać poprawnie. Tomek83

[ Dodano: 1 Sierpień 08, 14:59 ]
aha i co do tego artylułu z czasopisma "Magazyn akwarium" no to akurat posiadam ten numer i z tym tekstem już się zapoznałem jednak niewiele można sie z niego dowiedzieć... liczyłem raczej na opinie kogoś kto faktycznie posiada tą rybe... ale dzięki za te informacje :czat:
Ostatnio zmieniony 1 sierpnia 08, 14:45 przez Marcin KRK, łącznie zmieniany 1 raz.
Marcin

Bóbr
Ikra
Ikra

Postautor: Bóbr » 26 września 24, 09:04

Czy w akwarium 150l lub 180 l mógłbym mieć taką obsadę
6 babka złota
8 kirys panda
6 jeżówka brazylijską
15 Danio pręgowany

I proszę o szczegółowe informacje na temat pokarmu dla jeżówki