Problem z obsadą rośłinną i zwierzęcą

Regulamin forum
Jeżeli chcesz pomocy lub rady związanej z obsadą zbiornika powinieneś udzielić niezbędnych informacji o swoim akwarium i sposobie jego prowadzenia. TUTAJ jest dostępny wzór tworzenia nowych tematów.
michal26
Narybek
Narybek
Posty: 22
Rejestracja: 28 lipca 09, 08:36

Problem z obsadą rośłinną i zwierzęcą

Postautor: michal26 » 12 sierpnia 09, 09:41

Zacznę od tego, ze jestem amatorem (1 miesiąc stażu :P) :grin: i mam akwa 60l. Zarybienie u mnie wynosi 3 cm/l norma to 1 cm/l :sad:

Problemy:
1. Poobgryzane liście
2. Osowiały "chyba samiec" Molinezji (ta molinezja bez brzucha)
3. Za wysoka temperatura wody 24-26 C
4. Borykanie się z Azotynami i Azotanami (NO2 i NO3)
5. Mam ograniczone koszta. Mogę jeszcze wydać max. 100 zł :(
Yes, We can !

Awatar użytkownika
deXter
Moderator
Moderator
Posty: 15791
Rejestracja: 7 grudnia 08, 23:29
Lokalizacja: Grójec

Re: Problem z obsadą rośłinną i zwierzęcą

Postautor: deXter » 12 sierpnia 09, 09:48

michal26 pisze:Zarybienie u mnie wynosi 3 cm/l norma to 1 cm/l :sad:

Nie znam takich norm

michal26 pisze:Za wysoka temperatura wody 24-26 C

Dla kogo ;?

michal26 pisze:Poobgryzane liście

Jakie ;?

michal26 pisze:Borykanie się z Azotynami i Azotanami (NO2 i NO3)

Dobrze, że napisałeś bo my nie wiemy co jest co.

Podaj wszystko o akwarium ;]
Aigel pisze:deXter, jaki ty cham jesteś


http://instagram.com/dexsuj_pierc <--FOLLOW ME!
Estimative Index
Nawozy Blue-Line kocur stuffik dla naszych chwastów

michal26
Narybek
Narybek
Posty: 22
Rejestracja: 28 lipca 09, 08:36

Re: Problem z obsadą rośłinną i zwierzęcą

Postautor: michal26 » 12 sierpnia 09, 10:02

(zaznaczyłem już że jestem amatorem i nie wyżywajcie sie na mnie prosze!)
OK, więc, akwa 60l, obsada: 10 nenów, 3 molinezje, 2 zbrojniki niebieskie, 5 kardynałków, 4 gupiki, 4 kiryski, 2 fantomy, 2 platynki, 4 danio i 2 kosiarki

Norma to 10cm ryby na 10l (więc skróciłem do 1cm ryby na 1 l)

Temperatura wody oscyluje w okolicy 25 stopni C
DZISIEJSZE POMIARY PARAMETRÓW WODY:
NO2; 0,5, NO3; 50, GH; 7, KH; 6, PH; 7,6

Nazw roślin nie znam; jedyne co moge powiedzieć to 4 rośliny żywe, 3 mchy i 2 rośłiny sztuczne :)

Grzałka : Aquarel 50W
Filtr : Aquarel 4,7W 320l/h
Napowietrzacz : 2W 100l/h
no i pokrywa z jarzeniówką

Aha i podłoże Żwirkowe + 1 Kamień i 1 Korzeń
Ostatnio zmieniony 12 sierpnia 09, 10:12 przez michal26, łącznie zmieniany 1 raz.
Yes, We can !

3promile
Ryba
Ryba
Posty: 225
Rejestracja: 30 maja 09, 15:35
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Problem z obsadą rośłinną i zwierzęcą

Postautor: 3promile » 12 sierpnia 09, 10:10

"Norma to 10cm ryby na 10l (więc skróciłem do 1cm ryby na 1 l)"

Podasz jakieś źródło ?

"no i pokrywa z jarzeniówką"

Podaj info o rodzaju i mocy świetlówek

BTW, biorąc pod uwagę tragiczną obsadę, jaką masz, powinieneś zacząć od poważnej lektury wątków w dziale obsady.

Awatar użytkownika
deXter
Moderator
Moderator
Posty: 15791
Rejestracja: 7 grudnia 08, 23:29
Lokalizacja: Grójec

Re: Problem z obsadą rośłinną i zwierzęcą

Postautor: deXter » 12 sierpnia 09, 10:14

michal26 pisze:Norma to 10cm ryby na 10l (więc skróciłem do 1cm ryby na 1 l)

Takiego czegoś nie ma ;]
michal26 pisze:no i pokrywa z jarzeniówką

Jaką;?

(zaznaczyłem już że jestem amatorem i nie wyżywajcie sie na mnie prosze!)

Bo Ci ciśnienie skoczy ;]

michal26 pisze:Aquarel 50W

Co ;? A nie Aquael ;?
michal26 pisze:Aquarel 4,7W 320l/h

Konkretniej ;?
NO2; 0,5, NO3; 50, GH; 7, KH; 6, PH; 7,6

Jakie to sa testy co ;>
Słaba filtracja przerybienie ;]

michal26 pisze:10 nenów, 3 molinezje, 2 zbrojniki niebieskie, 5 kardynałków, 4 gupiki, 4 kiryski, 2 fantomy, 2 platynki, 4 danio i 2 kosiarki


Z tego w tym akwarium zostają neony, kiryski i w sumie dla mnie jak chcesz to gupiki, albo platynki [chociaż nie wiem jak duże one rosną], a reszta do sklepu ;]


Roślin nie skomentuje ;]
Aigel pisze:deXter, jaki ty cham jesteś


http://instagram.com/dexsuj_pierc <--FOLLOW ME!
Estimative Index
Nawozy Blue-Line kocur stuffik dla naszych chwastów

Awatar użytkownika
sajki
Fish Master
Fish Master
Posty: 1385
Rejestracja: 1 stycznia 09, 11:28
Lokalizacja: Elbląg

Re: Problem z obsadą rośłinną i zwierzęcą

Postautor: sajki » 12 sierpnia 09, 10:22

OK, więc, akwa 60l, obsada: 10 nenów, 3 molinezje, 2 zbrojniki niebieskie, 5 kardynałków, 4 gupiki, 4 kiryski, 2 fantomy, 2 platynki, 4 danio i 2 kosiarki

Z tych ryb możesz zrobić taką obsadę:

10x neon (o ile jest to innesa) LUB 10x kardynałek chiński
1+2 platka LUB 5 samców gupika
4x kirysek (ale to zależy jakie masz te kiryski)

Reszta do oddania. Problemy z azotem masz spowodowane znacznym przerybieniem i niewystarczającą filtracją.

michal26
Narybek
Narybek
Posty: 22
Rejestracja: 28 lipca 09, 08:36

Re: Problem z obsadą rośłinną i zwierzęcą

Postautor: michal26 » 12 sierpnia 09, 10:22

źródło to książeczka od Tetry :D

skąd mam wiedzieć te parametry jarzeniówki :P

Wiem, powinienem oddać kardynałki, ale komu?? Do zoologicznego? Tam nie przyjmują zwrotów:!!!!!
Yes, We can !

Awatar użytkownika
sajki
Fish Master
Fish Master
Posty: 1385
Rejestracja: 1 stycznia 09, 11:28
Lokalizacja: Elbląg

Re: Problem z obsadą rośłinną i zwierzęcą

Postautor: sajki » 12 sierpnia 09, 10:25

Powinny być napisane na jarzeniówce. Co do obsady to patrz wyżej, nie kardynałki musisz oddać.

3promile
Ryba
Ryba
Posty: 225
Rejestracja: 30 maja 09, 15:35
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Problem z obsadą rośłinną i zwierzęcą

Postautor: 3promile » 12 sierpnia 09, 10:26

michal26 pisze:źródło to książeczka od Tetry :D

skąd mam wiedzieć te parametry jarzeniówki :P

Wiem, powinienem oddać kardynałki, ale komu?? Do zoologicznego? Tam nie przyjmują zwrotów:!!!!!


Powiedz tej Tetrze, że jest głupia. Pytałem o źródła pochodzące od naukowców lub hodowców, a nie o gadżety handlowe. Parametry świetlówki są podane na niej samej - wystarczy zajrzeć pod pokrywę.

michal26
Narybek
Narybek
Posty: 22
Rejestracja: 28 lipca 09, 08:36

Re: Problem z obsadą rośłinną i zwierzęcą

Postautor: michal26 » 12 sierpnia 09, 11:01

Gdzie mam zwrócić te ryby?
Yes, We can !

Awatar użytkownika
ciosek
Fish Master
Fish Master
Posty: 1385
Rejestracja: 21 maja 04, 09:40
Lokalizacja: Chełm

Re: Problem z obsadą rośłinną i zwierzęcą

Postautor: ciosek » 12 sierpnia 09, 11:10

Z obsadą sprawa załatwiona wyżej.
Napisz jak często i w jakiej ilości podmieniasz wodę.
Czy twoje żywe rosliny w ilości 4-ech to 4 sztuki czy 4 gatunki?
Jak długo jesteś po założeniu zbiornika? Może akwarium jest jeszcze nieustabilizowane (co nie zmienia faktu ze przerybione)

Dopóki nie uda Ci sie ograniczyć obsady to rób częstsze i nieco większe podmiany wody, posadź jakieś szybko rosnące rośliny które zaabsorbują trochę NO2/NO3 z wody.
Jaki masz filtr? Zewnętrzny (kaskada) czy wewnętrzną turbinkę z gąbką? jeżeli masz kaskade to zainstaluj tam ceramikę co pomnoży pożyteczną florę bakteryjną (ograniczysz bardziej szkodliwy NO2)

Jezeli "pokrywa z jarzeniówką" stawiam że masz tam 1x15W, warto pomyslec nad dolozeniem jeszcze jednej 15tki.



P.S Ryby możesz zwrócić do sklepu, jak mieszkasz w większym mieście możesz poszukać kogoś kto zechce je przyjąć.

michal26
Narybek
Narybek
Posty: 22
Rejestracja: 28 lipca 09, 08:36

Re: Problem z obsadą rośłinną i zwierzęcą

Postautor: michal26 » 12 sierpnia 09, 13:43

ciosek pisze:Czy twoje żywe rosliny w ilości 4-ech to 4 sztuki czy 4 gatunki?


4 różne gatunki; moge tylko opisać wygląd roślin; pierwsza przypomina trawe(chyba nawet sie tak nazywa- trawa akwariowa), druga tak jakby takie pręty o długości 25 cm z małymi listkami, trzecia to duża roślina z liściami jak palma, czwarta to roślina przypominająca liście buraka :D

ciosek pisze:Jak długo jesteś po założeniu zbiornika? Może akwarium jest jeszcze nieustabilizowane (co nie zmienia faktu ze przerybione)


ok. 1 lipca kupione i przygotowane pod ryby, a 15 lipca wpuszczone rybki :)

P.S. Ale co zrobić by ryby nie podjadały mi roślin.

Używam mieszankę 4 karm i karmie je 2x dziennie, rano ok.8 i wieczorem ok. 19
Te karmy to są od firmy Tropical i nazywają się : Ovo-vit, Bio-vit-, Tropical, Ichtio-vit

A filtr mam wewnętrzny :) ale gąbka jest wewnątrz filtra a nie na zewnątrz :P
Yes, We can !

sith114
Narybek
Narybek
Posty: 33
Rejestracja: 26 lipca 09, 20:54

Re: Problem z obsadą rośłinną i zwierzęcą

Postautor: sith114 » 12 sierpnia 09, 14:12

4 różne gatunki; moge tylko opisać wygląd roślin; pierwsza przypomina trawe(chyba nawet sie tak nazywa- trawa akwariowa), druga tak jakby takie pręty o długości 25 cm z małymi listkami, trzecia to duża roślina z liściami jak palma, czwarta to roślina przypominająca liście buraka :D


Jeśli masz możliwość zrobienia zdjęcia , to zrób zdjęcia tych roślin i wstaw je na forum .
A po za tym jak kupowałeś rośliny to nie miałeś z nimi karteczek o wymaganiach tam jest nazwa .[/quote]
Pozdrawiam
Sith114
Ogólne 75l!

michal26
Narybek
Narybek
Posty: 22
Rejestracja: 28 lipca 09, 08:36

Re: Problem z obsadą rośłinną i zwierzęcą

Postautor: michal26 » 12 sierpnia 09, 15:41

nic nie dostałem żadnej karteczki, po prostu dostalem roślinke którą podali mi w worku floiowym i tyle :(

[ Dodano: 12 Sierpień 09, 16:43 ]
a tak nawiasem to jak dodać tu zjęcia, bo mam na kompie ale ich wrzucić nie moge :((

[ Dodano: 12 Sierpień 09, 17:13 ]
pomóżcie moja molinezja ma poobgryzane płętwy!!! tak jak rośliny liście!!! nawet neony ją podgryzały, ale ją do słoika 2l przeniosłem, będzie tam 2-3 dni aż się wszytko unormuje
Ostatnio zmieniony 12 sierpnia 09, 16:17 przez michal26, łącznie zmieniany 1 raz.
Yes, We can !

Awatar użytkownika
ciosek
Fish Master
Fish Master
Posty: 1385
Rejestracja: 21 maja 04, 09:40
Lokalizacja: Chełm

Re: Problem z obsadą rośłinną i zwierzęcą

Postautor: ciosek » 12 sierpnia 09, 16:24

a tak nawiasem to jak dodać tu zjęcia, bo mam na kompie ale ich wrzucić nie moge :((


Wrzuc na imageshack.us fotkę, potem "direct link" wklej pomiedzy komendę [img]...[/img] (w miejsce kropek)
pomóżcie moja molinezja ma poobgryzane płętwy!!! tak jak rośliny liście!!! nawet neony ją podgryzały, ale ją do słoika 2l przeniosłem, będzie tam 2-3 dni aż się wszytko unormuje


Śmiem wysuwać hipotezę że albo jest to spowodowane ogólnym stresem mieszkancow (przerybienie) oraz osłabienie molinezji.

P.S Wcale nie pomagasz jej wkładajac do słoika 2l niestety:
1. dodatkowo powiększasz jej stres
2. przez 2 dni sytuacja raczej nie ulegnie diametralnej poprawie
3. ciężko Ci będzie w takim słoiku utrzymać stabilne parametry, chociażby w miarę stałą temperaturę.

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 5 gości