Mam akwarium 125 l. Założone Ok 5 miesięcy temu temperatura 26*C filtr kubełkowy (w środku jest wata ceramika i zeolit ostatnio włożyłam też trochę węgla aktywnego ) filtr chodzi bez przerw i ma deszczownice . Podmiany wody robię co 2 tygodnie a woda zawsze przed wlaniem stoi Ok 24 h .W środku mam 4 rodzaje roślin mech i korzeń
Obsada to
1 x gurami mozaikowa
10 x danio pręgowany
6 x razbora klinowa
4 x molinezja
6 x kirys panda
2 x kirys spiżowy
Danio zaczęły dziwnie oddychać robią to bardzo szybko i niektóre pływają przy dnie i się chowają a niektóre normalnie. Molinezje też mają dziwny oddech i wydają się nabrzmiałe i niektóre mają wyłupiaste oczy a gurami też ciężko oddycha ale pływa normalnie. Żadna z ryb nie ma żadnych defektów na ciele a jedna gurami ostatnio zdechła ( była parka ) co to może być ? I jak mam je uratować ?
Z góry Przepraszam za możliwe błędy w pisowni lub interpunkcji
Prosze o pomoc nie wiem co robić
Regulamin forum
Jeżeli chcesz pomocy lub rady związanej z chorobami ryb powinieneś udzielić niezbędnych informacji o swoim akwarium i sposobie jego prowadzenia. TUTAJ jest dostępny wzór tworzenia nowych tematów. Tematy odbiegające od standardów będą usuwane.
Jeżeli chcesz pomocy lub rady związanej z chorobami ryb powinieneś udzielić niezbędnych informacji o swoim akwarium i sposobie jego prowadzenia. TUTAJ jest dostępny wzór tworzenia nowych tematów. Tematy odbiegające od standardów będą usuwane.
- tojestemja
- Ikra
Re: Prosze o pomoc nie wiem co robić
mozę jakiś filmik/zdjęce będzie łatwiej ocenić
Re: Prosze o pomoc nie wiem co robić
Objawy, które opisujesz, mogą wskazywać na kilka możliwych problemów w akwarium. Problemem może być wysokie stężenia amoniaku, azotynów lub azotanów mogą powodować duszenie się ryb, co może objawiać się szybkim oddychaniem, pływaniem przy dnie i wyłupiastymi oczami. Nastepna sprawa to pH wody. Musi być stabilne i odpowiednie dla Twojej obsady (około 6,5–7,5).Natlenienie wody sprawdź też. No i choroby. Zajrzyj też na artykuły https://bielskpodlaski24.pl/ichtiologia ... ichtiolog/ albo tutaj https://www.plantagarden.pl/blog/wpis/c ... kwariowych