Ryby pływają przy powierzchni

Regulamin forum
Jeżeli chcesz pomocy lub rady związanej z chorobami ryb powinieneś udzielić niezbędnych informacji o swoim akwarium i sposobie jego prowadzenia. TUTAJ jest dostępny wzór tworzenia nowych tematów. Tematy odbiegające od standardów będą usuwane.
MrSkowron
Ikra
Ikra

Ryby pływają przy powierzchni

Postautor: MrSkowron » 21 maja 25, 20:12

Cześć,
Na wstępie powiem, że akwarium jest w wynajmowanym przeze mnie mieszkaniu i nie jest moją własnością.
Mam akwarium około 250L
W nim filtr aquael 1100
Ryby to: 3 skalary, 3 molinezje, 2 żałobniczki, 5 tetra fluo, 1 kosiarka, 2 kirysy, 4 neony inesa, 1 bocja, 2 labeo, 7 glonojadów i 1 krewetka filtrujaca i wiele ślimaków swiderków.
Z nowo kupionych ryb to: 20 neonów inesa, 10 ryb lawicowych z czerwoną głowa (zapomniałem nazwy).
Jedzą głównie wysokobiałkowy pokarm w płatkach, czasami daje im mrożone larwy. Nie chcą jeść pokarmu roślinnego, ale też im podaję.
Temperatura około 25 stopni.
Rzadko odmulane-slimaki czyszczą pozostałości.
Na ciele ryb nie widać zmian.

Ryby były kupione 3 dni temu. Po około 1,5 dnia zaczęły pływać przy powierzchni wody. Aktualnie niemalże wsZystkie ryby pływają przy powierzchni wody próbując zaczerpnąć powietrza. Ślimaki również wyszły jak najwyżej.
Niecały tydzień temu też była taka sytuacja, ale po sobie wróciło do normy.

Około 10 dni temu podmieniałem 50 proc wody. Testy wody wskazują poprawne wartości, nieco zawyzona twardość.

Kirysy i glonojady co chwilę podplywają do powierzchni po powietrze. Kiedyś niemalże nigdy się to nie działo.

Mam od właściciela miesZkania również filtr sera fil bioactive 250 plus uv. Od tygodnia próbuję go naprawić, ale cały czas przecieka i ciągle znajduje pęknięte miejsca.

MrSkowron
Ikra
Ikra

Re: Ryby pływają przy powierzchni

Postautor: MrSkowron » 21 maja 25, 22:25

Aktualizacja: po wymianie 50 proc wody, ryby zachowują się normalnie.
Niestety nie wszystkie przeżyły...

Wróć do „Choroby”