Jak najlepiej zbić twardość wody pod kątem ryb tropikalnych?

chrypek
Ikra
Ikra

Jak najlepiej zbić twardość wody pod kątem ryb tropikalnych?

Postautor: chrypek » 30 września 25, 09:38

Hej,
od jakiegoś czasu walczę z parametrami wody w akwarium. GH i KH mam dość wysokie, a chciałbym trzymać ryby, które wymagają miękkiej wody (np. skalar, neonki, ramirezki).

Zastanawiam się, czy lepiej kombinować z torfem, wkładami do filtra itp., czy może najprościej od razu pójść w filtr odwróconej osmozy i mieszać wodę kranową z RO.

Czy ktoś z Was stosuje u siebie RO w akwarium? Jeśli tak, to czy macie jakieś sprawdzone zestawy?
Ja znalazłem coś takiego:
https://mojawoda.com/pl/filtry-do-akwarium

i zastanawiam się, czy jakaś osmoza stamtąd wystarczy do akwarium 200l.

Jak wy to rozwiązaliście u siebie? Z góry dziękuje za odp :D

Awatar użytkownika
wiler
Ikra
Ikra

Re: Jak najlepiej zbić twardość wody pod kątem ryb tropikalnych?

Postautor: wiler » 1 lutego 26, 18:57

Najprościej i najbezpieczniej obniżać twardość nie chemią, tylko przez rozcieńczanie wody, czyli mieszanie kranówki z wodą miękką.

Najczęściej robi się to tak, że do akwarium leje się wodę do picia z filtra RO albo wodę demineralizowaną i miesza ją z wodą z kranu w odpowiednich proporcjach. Dzięki temu można spokojnie kontrolować GH i KH, bez nagłych skoków parametrów, co jest ważne dla ryb tropikalnych.

Torf (w filtrze lub jako wyciąg) też pomaga – obniża GH i KH oraz pH, ale jego działanie bywa trudniejsze do przewidzenia i dodatkowo barwi wodę. Raczej traktowałbym go jako uzupełnienie, a nie jedyną metodę zmiękczania.

Wróć do „Woda”