Red Moor jak go dobrze spreparować
- Marcinus71
- Fish Master
- Posty: 1039
- Rejestracja: 13 grudnia 15, 10:09
- Lokalizacja: Szczecin
Red Moor jak go dobrze spreparować
Witam, szukałem po forum ale nie udało mi się trafić na konkretne informacje na temat prawidłowego przygotowania korzeni Red Moor (pewnie jest tylko musiałbym przeczytać pół forum). Stąd też moje pytanie: Jak prawidłowo przygotować takie korzenie do użycia w akwarium???
Wiem że pewnie będą wypływały i trzeba je jakiś czas namaczać, co mam zamiar zrobić w wiadrze, bo akwarium jeszcze stoi puste bez dna itp. Czy moczyć go w wodzie kranowej, czy z RO, czy coś do wody dodać. Czy gotować go? Sparzyć tylko? Co jeszcze ? Czy tylko namoczyć i wystarczy. Mam sporo czasu więc chciałbym zrobić to na spokojnie i dobrze, bez pospiechu że już trzeba do akwarium...
I przy okazji bez zakładania innego wątku. Chcę zrobić na dnie małą "plażę" z białego piasku. Jak to dobrze zrobić aby połączyć dwa różne podłoża żeby sie z czasem nie wymieszały. Odgrodzić małymi kamykami wzdłuż łączenia? Jakoś inaczej może? Kiedyś coś takiego zrobiłem to po niedługim czasie wszystko sie wymieszało, brązowe podłoże (chyba to było AS II) zostało przykryte po wierzchu przez piasek biały (JBL Sansibar White) - ruch wpdy przy podmianach, przez ryby przydenne unosił go, a później piasek z wierzchu opadł na dno i teraz mam warstwę białego piaseczku na dole a na niej brązowe podłoże.
PS. Czemu muszę się codziennie na nowo logować z kompa pomimo zaznaczania opcji aby mnie pamiętał. Z komórki nie ma takiej potrzeby.
Wiem że pewnie będą wypływały i trzeba je jakiś czas namaczać, co mam zamiar zrobić w wiadrze, bo akwarium jeszcze stoi puste bez dna itp. Czy moczyć go w wodzie kranowej, czy z RO, czy coś do wody dodać. Czy gotować go? Sparzyć tylko? Co jeszcze ? Czy tylko namoczyć i wystarczy. Mam sporo czasu więc chciałbym zrobić to na spokojnie i dobrze, bez pospiechu że już trzeba do akwarium...
I przy okazji bez zakładania innego wątku. Chcę zrobić na dnie małą "plażę" z białego piasku. Jak to dobrze zrobić aby połączyć dwa różne podłoża żeby sie z czasem nie wymieszały. Odgrodzić małymi kamykami wzdłuż łączenia? Jakoś inaczej może? Kiedyś coś takiego zrobiłem to po niedługim czasie wszystko sie wymieszało, brązowe podłoże (chyba to było AS II) zostało przykryte po wierzchu przez piasek biały (JBL Sansibar White) - ruch wpdy przy podmianach, przez ryby przydenne unosił go, a później piasek z wierzchu opadł na dno i teraz mam warstwę białego piaseczku na dole a na niej brązowe podłoże.
PS. Czemu muszę się codziennie na nowo logować z kompa pomimo zaznaczania opcji aby mnie pamiętał. Z komórki nie ma takiej potrzeby.
Re: Red Moor jak go dobrze spreparować
Marcinus71 pisze:PS. Czemu muszę się codziennie na nowo logować z kompa pomimo zaznaczania opcji aby mnie pamiętał. Z komórki nie ma takiej potrzeby.
A w innej przeglądarce próbowałeś?
- Marcinus71
- Fish Master
- Posty: 1039
- Rejestracja: 13 grudnia 15, 10:09
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Red Moor jak go dobrze spreparować
ploplo144 pisze:Marcinus71 pisze:PS. Czemu muszę się codziennie na nowo logować z kompa pomimo zaznaczania opcji aby mnie pamiętał. Z komórki nie ma takiej potrzeby.
A w innej przeglądarce próbowałeś?
Nie jadę tylko na FF, ale to akurat najmniejszy problem. Spróbuje przy okazji na Edge. Z komórki jade na Chrome. Ale może to cos w ustawieniach Kasperskiego też być. Jak zmiana przeglądarki nic nie da to trudno, żaden problem ostatecznie wpisać login i hasło.
Re: Red Moor jak go dobrze spreparować
Gotujesz 1 do 3 godzin w solance, moczysz w plastikowym kubełku pod obciążeniem i wrzucasz do akwarium. Może puszczać pleśń, ale to akurat normalne i samo zejdzie.
Re: Red Moor jak go dobrze spreparować
Ja ostatnio zrobiłem próbę z red moor wood i nie preparowałem go, po umyciu w gorącej wodzie włożyłem od razu do akwa.
Na drugi dzień zaczęły pojawiać się śluzowce w dużo większej ilości niż w przypadku wygotowanego korzenia, ale po tygodniu zaczęły ustępować. Jak na razie nie zauważyłem innych objawów pominięcia gotowania.
Plaże możesz odgrodzić płaskimi łupkami postawionymi pionowo, by tworzyły ściankę, jeśli jednak masz ryby kopiące to po jakimś czasie i tak będziesz musiał to poprawiać.
Na drugi dzień zaczęły pojawiać się śluzowce w dużo większej ilości niż w przypadku wygotowanego korzenia, ale po tygodniu zaczęły ustępować. Jak na razie nie zauważyłem innych objawów pominięcia gotowania.
Plaże możesz odgrodzić płaskimi łupkami postawionymi pionowo, by tworzyły ściankę, jeśli jednak masz ryby kopiące to po jakimś czasie i tak będziesz musiał to poprawiać.
- Marcinus71
- Fish Master
- Posty: 1039
- Rejestracja: 13 grudnia 15, 10:09
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Red Moor jak go dobrze spreparować
Dhuz pisze:Gotujesz 1 do 3 godzin w solance, moczysz w plastikowym kubełku pod obciążeniem i wrzucasz do akwarium. Może puszczać pleśń, ale to akurat normalne i samo zejdzie.
Ok, dzięki a te solankę to jakieś proporcje konkretne, ile soli w przeliczeniu na 1L wody? Sól zwykła jodowana czy niejodowana czy bez różnicy.
Tomekł pisze: Plaże możesz odgrodzić płaskimi łupkami postawionymi pionowo, by tworzyły ściankę, jeśli jednak masz ryby kopiące to po jakimś czasie i tak będziesz musiał to poprawiać.
Nie wiem jeszcze co dam z ryb na dno bo to 54 litry więc myślałem nad Kiryskami Panda, ale te to rozwalą mi to pewnie. Nad obsadą będę się zastanawiał jak zaleje już akwarium i zrobię pomiary ph i twardości żeby mieć pewność co do wyboru obsady.
A można kamyki posklejać ze sobą sylikonem akwarystycznym, nie powinien rybom przecież zaszkodzić - oczywiście odpowiednio wyschnięty.
Ostatnio zmieniony 10 stycznia 16, 13:00 przez Marcinus71, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Red Moor jak go dobrze spreparować
Jeśli już gotujesz w solance to zwykła kuchenna może być. A ilość to na oko Im więcej tym szybciej spreparujesz. Po gotowaniu pamiętaj aby korzeń dobrze wypłukać z tej soli.
Re: Red Moor jak go dobrze spreparować
Red Moor Wood to zaraza! Testowałem już wszystko, od wrzucania od razu po kupnie, przez gotowanie w solance i nawet wypiekanie w piekarniku. Glut i tak się pojawia, cholerstwo jedne przeklęte Dlatego też zawsze bałem się obsadzać te korzenie mchem, bo fazy obgrzybienia mógł nie przetrwać.
- Marcinus71
- Fish Master
- Posty: 1039
- Rejestracja: 13 grudnia 15, 10:09
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Red Moor jak go dobrze spreparować
Tomekł pisze:Plaże możesz odgrodzić płaskimi łupkami postawionymi pionowo, by tworzyły ściankę, jeśli jednak masz ryby kopiące to po jakimś czasie i tak będziesz musiał to poprawiać.
Aaaa tak myślę że w tej sytuacji, przy tak małym akwarium dam sobie chyba z plażą spokój. Mam na dno 5L JBL Manado i 2,5L JBL AquaBasis Plus. To spokojnie wystarczy na dno. AB Plus dam pod spód grubiej tam gdzie będą posadzone rośliny, a Manado po wierzchu, plus korzenie i jakieś kamienie i będzie OK. Obsadzę roślinami w miarę gęsto po bokach i tył i zobaczymy. Plażę spróbuje z czasem w 112 jak będę tam coś zmieniał, no chyba że uda się ją zmienić na jakąś 250tkę, ale to raczej rozwodem będzie grozić.
Tomekł pisze:Jeśli już gotujesz w solance to zwykła kuchenna może być. A ilość to na oko Im więcej tym szybciej spreparujesz. Po gotowaniu pamiętaj aby korzeń dobrze wypłukać z tej soli.
OK, po gotowaniu będzie się moczył we wiadrze plastikowym ze 3 tygodnie, zmieniając co kilka dni wodę, to myslę że sól się dobrze wypłucze. Może być kranówka?
Re: Red Moor jak go dobrze spreparować
Tak, kranówka może być.
- Marcinus71
- Fish Master
- Posty: 1039
- Rejestracja: 13 grudnia 15, 10:09
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Red Moor jak go dobrze spreparować
Tadeus pisze:Red Moor Wood to zaraza! Testowałem już wszystko, od wrzucania od razu po kupnie, przez gotowanie w solance i nawet wypiekanie w piekarniku. Glut i tak się pojawia, cholerstwo jedne przeklęte Dlatego też zawsze bałem się obsadzać te korzenie mchem, bo fazy obgrzybienia mógł nie przetrwać.
No ale jeżeli 3-4 tygodnie poleży w wiadrze z wodą to glut powinien już trochę zejść???
A ten glut to co to dokładnie jest? Jakiś rodzaj grzyba? Jeśli tak to do wiadra z wodą można dodać cos przeciwgrzybicznego???
Re: Red Moor jak go dobrze spreparować
Tak, prawdopodobne jest, że glut pojawi się w wiadrze, ty go mechanicznie usuniesz i wymienisz wodę. Potem pojawi się pewnie drugi raz, znowu go usuniesz. I możliwe, że na czas wsadzenia do akwarium już nie wróci. Albo i nie Nie wiem, nigdy nie miałem aż tyle czasu by się nim bawić przed użyciem.
A co to jest? Zdania są mocne podzielone. Jedne autorytety mówią, że grzyb, a inne że bakterie. W każdym razie ten gatunek korzenia jest wyjątkowo na nie podatny.
A co to jest? Zdania są mocne podzielone. Jedne autorytety mówią, że grzyb, a inne że bakterie. W każdym razie ten gatunek korzenia jest wyjątkowo na nie podatny.
- Marcinus71
- Fish Master
- Posty: 1039
- Rejestracja: 13 grudnia 15, 10:09
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Red Moor jak go dobrze spreparować
Tadeus pisze:Zdania są mocne podzielone. Jedne autorytety mówią, że grzyb, a inne że bakterie. W każdym razie ten gatunek korzenia jest wyjątkowo na nie podatny.
No to dam do wody i przeciwgrzybiczne i antybiotyk to może trafię
Może trzeba dać to do zbadania do laboratorium jako wymaz z nosa... skoro jeszcze autorytety nie ustaliły jednoznacznej wersji wówczas byłoby wiadome co urosło, czy grzyb czy bakteria.
Re: Red Moor jak go dobrze spreparować
Ja przed włożeniem korzenia do akwarium szorowałem go dokładnie szczoteczką do zębów z ludwikiem do naczyń, i na korzeniach po takim zabiegu glutek się nie pojawiał.
Re: Red Moor jak go dobrze spreparować
Ale to był Red Moor Wood?
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 48 gości