Kilka pytań

Hyperion68001
Ikra
Ikra

Kilka pytań

Postautor: Hyperion68001 » 2 marca 26, 12:56

Dzień Dobry
Miesiąc temu założyłem swoje pierwsze akwarium i w związku z tym mam kilka wątpliwośći.

1. Tydzień temu wpuściłem do akwarium pierwsze zwierzęta - 2 ślimaki neritina. W akwarium mam dużo biofilmu, trochę glonów, więc mają dużo pożywienia i co z tym się wiąże, dużo wydalają... Czy powinienem jakoś odsysać te odchody wężykiem, czy bakterie się zrobią to za mnie?

2. W akwarium mam podłoże aktywne, z mojej niewiedzy zrobiłem 2 pierwsze podmiany wodą kranową, ale po doinformowaniu się zacząłem robić podmiany wodą ro i pierwszą taką podmianę zrobiłem 2 dni temu. Czy to normalne że po mineralizacji wody, tds oraz gh spada? W 2 dni tds spadło o około 10 a gh z 5 na 4. Jeśli dobrze rozumiem, to podłoże aktywne zbija te parametry i przy podmianach trzeba dostosowywać porcje mineralizatora do docelowych parametrów? Czy te stopniowe zmniejszanie się parametrów nie przeszkadza np. krewetką, które planuje mieć?

3. Nawiązując do krewetek. Zastanawiam się nad neocardina. Jakie parametry powinienem utrzymywać? Moje obecne to 2kh,4gh i 6,5ph, które nie jest pewne, ponieważ przed podmianą wodą ro miałem 6,5 a kilka godzin później miałem około 7-7,5 a teraz znów 6,5. Czy krewetki dokarmia się pokarmem z dodatkiem minerałów, i jeśli tak to jakim?

4. Mam bardzo niski poziom po4 w akwarium, czy powinienem zacząć nawozić? Rośliny do 3/4 długości mają czarne plamy, wyglądają dosłownie jakby były brudne a końcówki wydają się różowieć, słyszałem że to właśnie objaw niedoboru po4. No3 też ostatnio mam bardzo mało, słyszałem że to przez rośliny pływające, 2 dni temu usunąłem połowę, ale nadal jest około 0,5-1 no3.

5. Mam też od pewnego czasu w niektórych miejscach trochę glonów nitkowatych, i jakichś brązowych glonów ale to mniej, są w niektórych miejscach na korzeniu. Jakie parametry trzeba utrzymywać, żeby było ich jak najmniej?

Akwarium 54l
Dzisiejsze testy:
nh4 - <0,05
no2 - około 0
no3 - 0,5, może 1
po4 - między 0,03 a 0,05 trudno wyczytać z testu
ph - 6,5
gh - 4
kh - 2

Pozdrawiam.