|
obsada do 450l oczka |
| Autor |
Wiadomość |
damian14
Ryba
|
|
Wysłany: 26 Listopad 07, 18:10 obsada do 450l oczka
|
|
|
niedawno kupiłem formę do oczka 450l nie było większej
ile i co do niego mogę puścić ? |
|
|
|
 |
Tomekł
Fish Master 
 Wiek: 17 Dołączył: 04 Lis 2004 Posty: 1097 Skąd: Młoszowa/Trzebinia
|
|
Wysłany: 26 Listopad 07, 21:08
|
|
|
| Narazie to chyba musisz zaczekać na wiosnę, a co do ryb to myśle że 2-3 karasie |
_________________ 30l - Betta splendens |
|
|
|
 |
Kevlar
Ryba 
|
|
|
|
|
 |
Tomekł
Fish Master 
 Wiek: 17 Dołączył: 04 Lis 2004 Posty: 1097 Skąd: Młoszowa/Trzebinia
|
|
Wysłany: 28 Listopad 07, 07:46
|
|
|
| według książki karpie koi potrafią osiągnąć dłygość do 70 cm, ale w tak małym oczku tyle nie osiągną to i tak nie warto ich kupować do tak małego oczka bo się będą źle czuły. |
_________________ 30l - Betta splendens |
|
|
|
 |
mateusz123
Ikra mateusz gdańsk
|
|
Wysłany: 18 Grudzień 07, 22:55
|
|
|
| pewnie to oczko ma mniejszą glębokość niż 1,20m więc pamiętaj o wyjmowaniu ryb na zimę |
_________________ P.H.U. SKALAR |
|
|
|
 |
Pawel Woynowski
Narybek Mikro Jezioro 
|
|
Wysłany: 9 Styczeń 08, 19:08 Re: obsada do 450l oczka
|
|
|
| damian14 napisał/a: | niedawno kupiłem formę do oczka 450l nie było większej
ile i co do niego mogę puścić ? |
Oczko w formie z laminatu, do hodowli ryb to nieporozumienie. W tak małej ilości wody, nie uzyskasz równowagi biologicznej, która jest gwarantem czystości wody w oczku (glony). Największym wrogiem glonów w oczkach, są rosliny wodne i bagienne, tam ich nie posadzisz, brak na nie miejsca. Przyjmuje się, że na 1m2 powierzchni oczka, powinno rosnąc ok 5 szt roślin typu pałka, oczeret jeziorny, kosaciec żółty, tatarak, jeżogłówka gałęziasta itp. rosliny strefy płytkiej.
Wyjściem z takiej sytuacji jest wybudowanie oczka na folii PVC (specjalnej do oczek wodnych). Formę, można wtedy wykorzystać, jako filtr roślinny do takiego oczka. Oczko takie można dowolnie kształtować, i na przykład oczko o nieregularnym kształcie o wymiarach 3,5 m x 7,0 m o głębokości 1,40 m będzie już spełniać wszelkie wymagania dotyczące hodowli ryb i roślin.
Do hodowli karpi Koi potrzebne jest duże i głębokie oczko, ze specjalnym wyposażeniem technicznym, takim jak: duży wydajny filtr biologiczny, denny spust wody do tego filtra (samoczynne odmulanie), skimer (likwiduje pływające np. liście po powierzchni wody), sterylizator UV, ogrzewanie wody w oczku w okresie zimowym, napowietrzanie (np. dyfuzory) itp. wynalazki.
Karpie Koi, są rybami bardziej wymagającymi niż karasie złote, czy nasze krajowe ryby. Lubią dobrze natlenioną wodę, płynącą wodę, bez azotynów, o pH 6,5 - 7,5. Wtedy ma się gwarancję na dobre samopoczucie ryb przez cały sezon. Rośliny, w takim oczku, sadzi się tak, aby ryby nie miały dostępu do podłoża, w którym je sadzimy (ryją w podłożu). Jedynym mankamentem, niestety, są duże koszty takiej inwestycji. |
_________________ Paweł Woynowski (Astacus)
MIKRO JEZIORO
Od 19 lat oczko -10 000 l , 5 karpi koi, 12 karasi ozdobnych, 5 karsnopiór, 4 karpie sazany, 6 kiełbi, żaby jeziorkowe |
|
|
|
 |
stas
Narybek smykowski
|
|
Wysłany: 21 Listopad 09, 17:43
|
|
|
Myślę że 4 karasie |
|
|
|
 |
lukaszp2201
Ryba
|
|
Wysłany: 30 Listopad 09, 19:58
|
|
|
lepiej mogłeś sobie kupić folię i sam zrobić oczko, dowolna szerokość i głebokość
Teżmam oczko wodne i mam karpie koi jedenego z nich dostałem na komunie i ma teraz ok 90cm niezłe bydle, je z ręki |
| Ostatnio zmieniony przez osama 30 Listopad 09, 20:05, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
shiftman
Ikra
|
|
Wysłany: 1 Sierpień 10, 22:03
|
|
|
na początek proponuje ci dwa karasie szubunki albo 3 małe kolorowe lecz potrzebują małej fontanny która kosztuje w sklepie zoologiczny około 50zł |
|
|
|
 |
marbecia01
Narybek ChybaRyba
 Preferencje: Rośliny
|
|
Wysłany: 5 Sierpień 10, 13:09
|
|
|
| ja bym ci radził pielęgnicę pawiooką ale trochę masz małe oczko wodne a ona osiąga do 35 centymetrów rekord to 45 , 7 cm ale tylko 1 bo masz mały zbiornik a nie wygląda najlepiej (ryba oczywiście ) ale może być w tym zbiorniku ale ja bym ci radził jeszcze trzymać w oczku zamiast tej pielęgnicy te gatunki zdjęcia zobaczysz np w google map pielęgnica sewerum , Pielęgnica brabancka Moora , Pielęgnica niebieskołuska |
|
|
|
 |
boro100
Ryba KULOM POWIEDZ NIE! 
|
|
Wysłany: 5 Sierpień 10, 13:23
|
|
|
| marbecia01 napisał/a: | | ja bym ci radził pielęgnicę pawiooką ale trochę masz małe oczko wodne a ona osiąga do 35 centymetrów rekord to 45 , 7 cm ale tylko 1 bo masz mały zbiornik a nie wygląda najlepiej (ryba oczywiście ) ale może być w tym zbiorniku ale ja bym ci radził jeszcze trzymać w oczku zamiast tej pielęgnicy te gatunki zdjęcia zobaczysz np w google map pielęgnica sewerum , Pielęgnica brabancka Moora , Pielęgnica niebieskołuska |
To nie akwarium tylko małe oczko wodne w , którym woda zamarza do dna i wierz mi żadna pielęgnica tam nie przeżyje. |
|
|
|
 |
merc4168
Ikra
|
|
Wysłany: 13 Sierpień 10, 17:09
|
|
|
Myślę że możesz wpuścić tam kilka karasi ozdobnych.
Oraz jakieś ryby stawowe. |
|
|
|
 |
 |
|
|