Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
obsada do 450l oczka
Autor Wiadomość
damian14
Ryba

Ostrzeżeń:
 3/3/6
  Wysłany: 26 Listopad 07, 18:10    obsada do 450l oczka

niedawno kupiłem formę do oczka 450l nie było większej
ile i co do niego mogę puścić ?

Tomekł 
Fish Master

Wysłany: 26 Listopad 07, 21:08    

Narazie to chyba musisz zaczekać na wiosnę, a co do ryb to myśle że 2-3 karasie

Kevlar 
Ryba

Wysłany: 28 Listopad 07, 04:25    

Mogą być także np. dwa karpie koi.

Tomekł 
Fish Master

Wysłany: 28 Listopad 07, 07:46    

według książki karpie koi potrafią osiągnąć dłygość do 70 cm, ale w tak małym oczku tyle nie osiągną to i tak nie warto ich kupować do tak małego oczka bo się będą źle czuły.

mateusz123 
Ikra
mateusz gdańsk

Wysłany: 18 Grudzień 07, 22:55    

pewnie to oczko ma mniejszą glębokość niż 1,20m więc pamiętaj o wyjmowaniu ryb na zimę

Pawel Woynowski 
Narybek
Mikro Jezioro

Wysłany: 9 Styczeń 08, 19:08    Re: obsada do 450l oczka

damian14 napisał/a:
niedawno kupiłem formę do oczka 450l nie było większej
ile i co do niego mogę puścić ?

Oczko w formie z laminatu, do hodowli ryb to nieporozumienie. W tak małej ilości wody, nie uzyskasz równowagi biologicznej, która jest gwarantem czystości wody w oczku (glony). Największym wrogiem glonów w oczkach, są rosliny wodne i bagienne, tam ich nie posadzisz, brak na nie miejsca. Przyjmuje się, że na 1m2 powierzchni oczka, powinno rosnąc ok 5 szt roślin typu pałka, oczeret jeziorny, kosaciec żółty, tatarak, jeżogłówka gałęziasta itp. rosliny strefy płytkiej.
Wyjściem z takiej sytuacji jest wybudowanie oczka na folii PVC (specjalnej do oczek wodnych). Formę, można wtedy wykorzystać, jako filtr roślinny do takiego oczka. Oczko takie można dowolnie kształtować, i na przykład oczko o nieregularnym kształcie o wymiarach 3,5 m x 7,0 m o głębokości 1,40 m będzie już spełniać wszelkie wymagania dotyczące hodowli ryb i roślin.

Do hodowli karpi Koi potrzebne jest duże i głębokie oczko, ze specjalnym wyposażeniem technicznym, takim jak: duży wydajny filtr biologiczny, denny spust wody do tego filtra (samoczynne odmulanie), skimer (likwiduje pływające np. liście po powierzchni wody), sterylizator UV, ogrzewanie wody w oczku w okresie zimowym, napowietrzanie (np. dyfuzory) itp. wynalazki.
Karpie Koi, są rybami bardziej wymagającymi niż karasie złote, czy nasze krajowe ryby. Lubią dobrze natlenioną wodę, płynącą wodę, bez azotynów, o pH 6,5 - 7,5. Wtedy ma się gwarancję na dobre samopoczucie ryb przez cały sezon. Rośliny, w takim oczku, sadzi się tak, aby ryby nie miały dostępu do podłoża, w którym je sadzimy (ryją w podłożu). Jedynym mankamentem, niestety, są duże koszty takiej inwestycji.

stas 
Narybek
smykowski

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 21 Listopad 09, 17:43    

Myślę że 4 karasie :roll:

lukaszp2201 
Ryba

Wysłany: 30 Listopad 09, 19:58    

lepiej mogłeś sobie kupić folię i sam zrobić oczko, dowolna szerokość i głebokość ;-)
Teżmam oczko wodne i mam karpie koi :mrgreen: jedenego z nich dostałem na komunie i ma teraz ok 90cm niezłe bydle, je z ręki
Ostatnio zmieniony przez osama 30 Listopad 09, 20:05, w całości zmieniany 1 raz  

shiftman
Ikra

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 1 Sierpień 10, 22:03    

na początek proponuje ci dwa karasie szubunki albo 3 małe kolorowe lecz potrzebują małej fontanny która kosztuje w sklepie zoologiczny około 50zł ;-)

marbecia01 
Narybek
ChybaRyba

Preferencje: Rośliny
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 5 Sierpień 10, 13:09    

ja bym ci radził pielęgnicę pawiooką ale trochę masz małe oczko wodne a ona osiąga do 35 centymetrów rekord to 45 , 7 cm ale tylko 1 bo masz mały zbiornik a nie wygląda najlepiej (ryba oczywiście ) ale może być w tym zbiorniku ale ja bym ci radził jeszcze trzymać w oczku zamiast tej pielęgnicy te gatunki zdjęcia zobaczysz np w google map pielęgnica sewerum , Pielęgnica brabancka Moora , Pielęgnica niebieskołuska

boro100 
Ryba
KULOM POWIEDZ NIE!

Wysłany: 5 Sierpień 10, 13:23    

marbecia01 napisał/a:
ja bym ci radził pielęgnicę pawiooką ale trochę masz małe oczko wodne a ona osiąga do 35 centymetrów rekord to 45 , 7 cm ale tylko 1 bo masz mały zbiornik a nie wygląda najlepiej (ryba oczywiście ) ale może być w tym zbiorniku ale ja bym ci radził jeszcze trzymać w oczku zamiast tej pielęgnicy te gatunki zdjęcia zobaczysz np w google map pielęgnica sewerum , Pielęgnica brabancka Moora , Pielęgnica niebieskołuska

To nie akwarium tylko małe oczko wodne w , którym woda zamarza do dna i wierz mi żadna pielęgnica tam nie przeżyje.

"Błąd jest przywilejem filozofów , tylko głupcy nie mylą się nigdy."-Sokrates

Moje akwarium:
http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?t=24073

merc4168 
Ikra

Wysłany: 13 Sierpień 10, 17:09    

Myślę że możesz wpuścić tam kilka karasi ozdobnych.
Oraz jakieś ryby stawowe.

Odpowiedz do tematu