Poprzedni temat «» Następny temat
Akwarium Malawi 500-720L i masa pytań
Autor Wiadomość
suprnowa 
Narybek



Preferencje: Malawi
Wiek: 31
Dołączył: 03 Lut 2010
Posty: 25
Skąd: Radom
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 3 Luty 10, 17:21   Akwarium Malawi 500-720L i masa pytań

Witam
Po paru latach powracam do akwarystyki i chciałbym założyć akwarium o pojemności ponad 600L,najważniejsza jest dla mnie długość i wynosi ona 2m,i tyle mogę miejsca zagospodarować.
Na pewno będzie to wymiar standardowy czyli 200x60 i do tego pokrywa albo aluminiowa albo drewniana z oświetleniem 4x80W.
Zostaje kwestia filtracji,jaki filtr kubełkowy najlepiej użyć?

I ostatnie pytanie co to są za kamienie w tej aranżacji i gdzie takie mogę dostać?
http://www.malawi.pl/akwa...biuro_prawa.jpg
Do założenia akwarium mam jeszcze ok 3miesiecy,i chciałbym to jak najlepiej skompletować i złożyć.
Pozdrawiam

Na forum piszemy po polsku! Proszę o używanie polskich znaków. sajki
Ostatnio zmieniony przez sajki 4 Luty 10, 20:00, w całości zmieniany 14 razy  
 
 
     
Vieniek123 
Akwarysta
Nazywam się Kuba.



Wiek: 19
Dołączył: 15 Mar 2008
Posty: 652
Skąd: Włocławek
Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 3 Luty 10, 17:27   

Najlepiej byłby zastosować sumpa ale jak niema miejsca na to, to trudno. Zawsze można użyć 2 kubełków np: 2x tetra tec ex 1200 lub dla lepszej filtracji tetra tec ex 2400 + tetra tec ex 1200. A te kamienie mi wyglądają jak takie zwykłe kamienie wyłowione z bajorka ;]
_________________
126l - Brzanki Sumatrzańskie

450l - Salonowe ( Malawi )
 
     
[Przemo] 
Ryba


Wiek: 38
Dołączył: 23 Sty 2010
Posty: 108
Skąd: Kraków
Wysłany: 3 Luty 10, 19:35   

Vieniek123 napisał/a:
tetra tec
Ostatnio jak kupowałem w sklepie filtr kubełkowy sprzedawca miał duży wybór, powiedział żebym wybrał który chce ale nie ma jednak tetry ponieważ się z niej wycofał gdyż kilku klientów przyszło do niego, że tetra im wylała, poniszczyła szafki podłogi itp. Sprawdziłem w google i faktycznie miał racje, tetra lubi cieknąć.
 
 
     
osama 
Moderator
Łukasz



Wiek: 28
Dołączył: 08 Lis 2004
Posty: 10047
Skąd: Wrocław Oława
Wysłany: 3 Luty 10, 21:43   

Lubią cieknąć mniejsze modele, większe już tak nie.

2x JBL e1500 wystarczy.
_________________
112l -Thorichthys maculipinnis, Ancistrus sp. - zamknięty rozdział 240l - Świat ellioti=maculipinnis i zbrojników
72l -mcharium RC+Bystrzyk Amandae ------- 3x28,8l -Trojaczki :D
http://ziemianarozdrozu.pl/ http://www.greenpeace.pl/ http://www.pajacyk.pl/ http://www.siepomaga.pl/
Plany na przyszłość: wygrać w lotka, postawić dom a w nim regał 6x ok 200l z Altolamprologus calvus i compressiceps oraz Thorichthys affinis, aureus, callolepis, champotonis, ellioti=maculipinnis, helleri, meeki, pasionis, socolofi, sp. 'mixteco' , 1000l pielęgnice z Ameryki Centralnej, 1000l Tanganika
Na pewno, naprawdę, od razu, po prostu, na razie, hodowca, reguła, rzadko, żaden, w ogóle, włączać, co najmniej...
 
 
     
RK33
Ikra


Dołączył: 23 Sty 2010
Posty: 9
Wysłany: 4 Luty 10, 10:33   

Kamienie o które pytasz to serpentynit(kolor ciemno zielony),filtry to sprawa tylko kasy ja używam JBL i jest ok.Właśnie na rynek wszedł nowy Fluval tylko cena trochę wysoka,ale fajnie wygłąda.
 
     
deXter 
Moderator
Wyznawca EI.



Preferencje: DIY
Wiek: 22
Dołączył: 07 Gru 2008
Posty: 13819
Skąd: Grójec/Łódź
Wysłany: 4 Luty 10, 10:49   

RK33 napisał/a:
lko cena trochę wysoka,ale fajnie wygłąda.

I drogie jest jego utrzymanie ;]

Mimo wszystko instalował bym sumpa, albo przynajmniej nawet na bocznej ścianie filtr panelowy!
Kubełki według mnie nie dadzą rady.

Do tego potrzebujesz dobrej cyrkulacji wody w tym akwarium.
Więc polecam zakupić pompę cyrkulacyjną do akwarium morskiego, powiedzmy Koralia 2 powinna starczyć.
_________________
Przez najbliższe 2-3 tygodnie nie mam lapka wiec bede pisał bez polskich znaków.
Aigel napisał/a:
deXter, jaki ty cham jesteś


http://instagram.com/dexsuj_pierc <--FOLLOW ME!
http://www.facebook.com/jakub.sujka <-- Check it :)
http://kinoman.tv/pp/deXSuj_pierc
Estimative Index
Nawozy Blue-Line kocur stuffik dla naszych chwastów
Jeszcze trochę i zaczniemy wam tłumaczyć jak jeść zupę bo tego też nie ogarniecie:)
 
     
suprnowa 
Narybek



Preferencje: Malawi
Wiek: 31
Dołączył: 03 Lut 2010
Posty: 25
Skąd: Radom
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 4 Luty 10, 13:42   

No ale jak kupie dwa filtr,badz jeden z dwoma zasysami to chyba powinny dac rade.Tak mi sie wydaje.
A gdzie moge kupic serpentynit?
Pisz poprawnie. Tomek83
Ostatnio zmieniony przez Tomek83 4 Luty 10, 20:33, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
deXter 
Moderator
Wyznawca EI.



Preferencje: DIY
Wiek: 22
Dołączył: 07 Gru 2008
Posty: 13819
Skąd: Grójec/Łódź
Wysłany: 4 Luty 10, 14:02   

Na składzie budowlanym.

To jest duża różnica dwa kubły, a jeden ;]

Dlatego brałbym 2 unimaksy, w takim akwarium potrzeba bardzo dużej cyrkulacji wody, na 4 wylotach było by to łatwe do osiągnięcia.
_________________
Przez najbliższe 2-3 tygodnie nie mam lapka wiec bede pisał bez polskich znaków.
Aigel napisał/a:
deXter, jaki ty cham jesteś


http://instagram.com/dexsuj_pierc <--FOLLOW ME!
http://www.facebook.com/jakub.sujka <-- Check it :)
http://kinoman.tv/pp/deXSuj_pierc
Estimative Index
Nawozy Blue-Line kocur stuffik dla naszych chwastów
Jeszcze trochę i zaczniemy wam tłumaczyć jak jeść zupę bo tego też nie ogarniecie:)
 
     
suprnowa 
Narybek



Preferencje: Malawi
Wiek: 31
Dołączył: 03 Lut 2010
Posty: 25
Skąd: Radom
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 4 Luty 10, 15:32   

Właśnie nie chciałbym tracic miejsca na sumpa,i albo zastosuje dwa filtry,badz jeden z dwoma zasysami.
Widze ze jestes z Grójca,to moze orientujesz sie gdzie taki sklad moge znalezcz tymi kamieniami,bo w Radomiu to lipa straszna...
 
 
     
Malawihobby
Ryba


Preferencje: Malawi
Dołączył: 14 Lip 2009
Posty: 306
Wysłany: 4 Luty 10, 15:51   

Filtracja zależy od obsady,jak chcesz 2-3gatunki to i jeden filtr odpowiedni da radę, do tego filtr mechaniczny(np.głowica z gąbką) jakąś pompę cyrkulacyjną i powinno być ok.
Może dwa fluvale 405?
Eheim jakiś?
 
     
suprnowa 
Narybek



Preferencje: Malawi
Wiek: 31
Dołączył: 03 Lut 2010
Posty: 25
Skąd: Radom
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 4 Luty 10, 18:04   

Kiedys miałem Eheima i bylem bardzo zadowolony i teraz myslalem o jakis Profesionalach.
Co do obsady to myslalem o jakis 4 gatunkach,ale to pozniejsza kwestia.Narzie musze skompletowac sprzet,i wnetrze do aranzacji.

Drugie upomnienie odnośnie poprawnej pisowni. sajki
Ostatnio zmieniony przez sajki 4 Luty 10, 20:00, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
deXter 
Moderator
Wyznawca EI.



Preferencje: DIY
Wiek: 22
Dołączył: 07 Gru 2008
Posty: 13819
Skąd: Grójec/Łódź
Wysłany: 4 Luty 10, 18:29   

Jak masz kasę na Eheimy to kup 2 kubły i po robocie.
Mimo wszystko sump lepszy :P

Wiesz ja bardziej w kierunku na Warszawę. Powiedzmy ze 2 składy by się znalazło...
_________________
Przez najbliższe 2-3 tygodnie nie mam lapka wiec bede pisał bez polskich znaków.
Aigel napisał/a:
deXter, jaki ty cham jesteś


http://instagram.com/dexsuj_pierc <--FOLLOW ME!
http://www.facebook.com/jakub.sujka <-- Check it :)
http://kinoman.tv/pp/deXSuj_pierc
Estimative Index
Nawozy Blue-Line kocur stuffik dla naszych chwastów
Jeszcze trochę i zaczniemy wam tłumaczyć jak jeść zupę bo tego też nie ogarniecie:)
 
     
suprnowa 
Narybek



Preferencje: Malawi
Wiek: 31
Dołączył: 03 Lut 2010
Posty: 25
Skąd: Radom
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 5 Luty 10, 19:14   

Mam jeszcze pytanie,znajoma założyła akwarium 20L tylko nie wypłukała podłoża(floran,biały żwirek) i od poniedziałku ma mętną wode.W akwa są już ryby i krewetki.
Czy będzie lepiej jak ryby przełoży do jakiegoś pojemnika z filtrem i grzałką a z akwarium wyciągnie wszystko,wymyje,uruchomi akwa i tak niech pochodzi ze 2 dni,i dopiero wpuści ryby z tego pojemnika?
Czy woda sama się wyklaruje?Co lepiej robić?
 
 
     
deXter 
Moderator
Wyznawca EI.



Preferencje: DIY
Wiek: 22
Dołączył: 07 Gru 2008
Posty: 13819
Skąd: Grójec/Łódź
Wysłany: 5 Luty 10, 19:29   

Sama sie wyklaruje do takich rzeczy to się oddzielny temat zakłada.
_________________
Przez najbliższe 2-3 tygodnie nie mam lapka wiec bede pisał bez polskich znaków.
Aigel napisał/a:
deXter, jaki ty cham jesteś


http://instagram.com/dexsuj_pierc <--FOLLOW ME!
http://www.facebook.com/jakub.sujka <-- Check it :)
http://kinoman.tv/pp/deXSuj_pierc
Estimative Index
Nawozy Blue-Line kocur stuffik dla naszych chwastów
Jeszcze trochę i zaczniemy wam tłumaczyć jak jeść zupę bo tego też nie ogarniecie:)
 
     
suprnowa 
Narybek



Preferencje: Malawi
Wiek: 31
Dołączył: 03 Lut 2010
Posty: 25
Skąd: Radom
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 5 Luty 10, 19:35   

Wiem że inny temat,czyli co lepiej nic nie ruszać i czekać?
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wiertła Koronowe Technika Diamentowa
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 13