Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Pleśniawka!!!
Autor Wiadomość
cwikla91 
Narybek
Młody

Ostrzeżeń:
 6/3/6
Wysłany: 8 Luty 10, 15:25    Pleśniawka!!!

Mam problem z pleśniawką... Mianowicie w ciągu 3-4 dni padły mi dwa dorosłe skalary, jedna pielęgnica papuzia i dwa dorosłe kiryśniki czarnoplame... Wszystkie ryby miały na sobie biały nalot i intensywnie białe plamki na płetwach... W kwarantannie trzymam 2 kolejne chore skalary (jeden ma się nie najgorzej, ale drugi ma już trudności z pływaniem i ledwo co zipie). Kwarantanna obejmuje temepraturę 29 stopni i co drugi dzień dolewam na 20 l 6 kropli MFC... Do wolnego 112 litrowego akwa wpuściłem wszystkie swoje pozostałe ryby w obawie przed chorobą... Każda ryba zanim została wpuszczona do 112 l akwa była kąpana w wodzie z MFC i nie widzę objawów choroby u nich... W 200 l akwariumie została woda. Jak ją zdezynfekować, żeby nie spuszczać wody i nowej nie dolewać i żeby pleśniakwa niknęła?? Zmieniać lek dla skalarów które są w kwarantannie?? Co dać zapobiegawczo dla ryb które są oddzielone od chorych?? Pomóżcie!!!

Akwarium 200 litrów (100x40x50)
Filtracja: Aquael Unimax 250 i Hailea BT 700 (aktualnie działają w 112 l baniaku)
Pokarmy: żywe i suche
Obsada: Aktualnie brak
Temperatura: ok 24-25 stopni

Tomek83 
Aqua Rodzina

Wysłany: 8 Luty 10, 17:30    

Ryby tak łatwo od pleśniawkę nie zdychają, ponadto jej objawem nie są białe kropki(ospa?). Pleśniawka jest chorobą brudnych zbiorników i złych warunków albo jako "produkt" wtórny przy innej chorobie; osłabione ryby dodatkowo chorują na pleśniawkę. Poza tym szybkość zgonów jest zastanawiająca. Poszukaj przyczyny gdzie indziej, pleśniawka nie zabija Ci ryb.
Zdrowym rybom podaj witaminy, dbaj o urozmaiconą dietę. Czym karmisz?

tom-asz
Ryba

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 8 Luty 10, 22:34    

Podjąłeś leczenie jednym preparatem i na razie powinieneś się tego trzymać, dopóki nie zaistnieją powody do zmiany decyzji. O ile można próbować odkazić wodę (przy precyzyjnym rozpoznaniu) to co z podłożem?

cwikla91 
Narybek
Młody

Ostrzeżeń:
 6/3/6
Wysłany: 8 Luty 10, 23:43    

Co do karmienia. Daje rybom Topicala Wysoko-proteinowego, mrożoną ochotkę, trochę suszonej dafni (ale rzadko), mrożone serca drobiowe, Sera Crabs Natural i Tetra Wafer Mix... Dzisiaj kolejny skalar padł, a ostatni nie rokuje dobrze... Ostatnie kiryśniki przerzuciłem do oddzielnej kwarantanny... RANO BYŁO Z NIMI OK, ALE WIECZOREM JUŻ DWA MIAŁY BIAŁE KROPKI... U innych ryb na razie nie widzę żadnych zmian... Ostatnie ryby które przyniosłem do domu to kosiarki... Były niestety w oby dwu akwariach, czego teraz widzę efekty...

Jeśli chodzi o odkażenie wody. W tym akwariumie nie był stosowany żaden preparat... Akwarium stoi tylko z wodą i czeka na dalsze kroki...

Mam pytanko co do czyszczenia ozdób i korzeni... Kąpiel we wrzątku zabije bakterie i grzyby?

Tomek83 
Aqua Rodzina

Wysłany: 9 Luty 10, 00:00    

Do odkażenia zastosuj nadmanganian potasu. kropki nie są objawem pleśniawki, raz jeszcze to napisze, tak więc nie leczysz ryb na chorobę, która Ci je zabija. Nie karm ochotką. Dodaj zdjęcia ryb jak możesz.

tom-asz
Ryba

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 9 Luty 10, 10:43    

Czyli twój lek FMC nie jest odpowiedni i trzeba podjąć następne kroki. Doradziłbym tak ( decyzje Ty podejmujesz ): przełożyć rybki do dobrej odstanej wody (są osłabione) - o ironio to może być woda z Twojego akwarium, którą zostawiłeś i podjąć leczenie trypaflawiną. Zebrać z martwej rybki te białe kropki, lub z żywej jeżeli się da, i zrobić preparat pod mikroskop. Preparat do fachowca który Ci zdiagnozuje pasożyta i dobierze leczenie - powodzenia.

cwikla91 
Narybek
Młody

Ostrzeżeń:
 6/3/6
Wysłany: 9 Luty 10, 12:39    

Byłem juz w sklepie akwarystycznym. Gość powiedział że to choroba welwetowa, ale też nie jest na 100% pewny...

Leczenie spróbuję kontynuować Nadmagnanianem Potasu, ale muszę poczekać ze 2-3 dni zanim przestanie działać w kwarantannie MFC...

Do odkażenia kupiłem Healthosan...

Odczekam tydzień i jeżeli ryby nie będą miały objawów choroby zrobię im kąpiel krótkotrwałą z Healthosan-em...

Odpowiedz do tematu