Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: sajki
26 Luty 10, 22:46
Montaż filtra odwróconej osmozy
Autor Wiadomość
myszkowski1989 
Ryba
375 L azja płd-wsh



Wiek: 25
Dołączył: 23 Sty 2010
Posty: 293
Skąd: okolice torunia
Wysłany: 26 Luty 10, 20:27   Montaż filtra odwróconej osmozy

Witam wszystkich i proszę o pomoc was . Wiem że więcej pytam niż pomagam ale uczę się ciągle .Kupiłem filtr odwróconej osmozy Fit Aqua o wydajności 190 litrów. Nie wiem jak go zamontować a właściwie złożyć :-( Właśnie wymyłem beczkę po roundup aby zgromadzić w niej RO i jutro podmienić wodę.Strona na której jest filtr i zdjęcie http://www.rybarium.pl/sk...row_104129.html . Niestety instrukcji nie zapodali ale za to napisali że montaż jest bardzo prosty .Dla mnie montaż to czarna magia jest bo w życiu nie miałem do czynienia z RO .Do rzeczy .
1. Z największej części filtra biegnie rurka z napisem i strzałką FLOW 420 co pewnie oznacza ścieki tak ?
2.Do której części mam doprowadzać wodę z kranu do tej największej białej od dołu ?( na zdjęciu widocznej po środku )
3.Mam jeszcze membranę RO niebieską (niestety nie widoczną na zdjęciu .Jak mam się z nią obchodzić podobno delikatna sprawa i nie może być sucha?
4.No i w końcu gdzie mam tę membranę RO podłączyć pod co czy to będzie ostanie ogniwo z którego będzie już od razu leciała woda RO ?
5.Mam takie białe rurki (jakby z plastyku widoczne na zdjęciu )które wchodzą luźno w wejścia w tym filtrze to są jakieś zatrzaskowe ?
Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na pomoc.
 
     
marrkus85 
Aqua Rodzina



Preferencje: Rośliny
Wiek: 29
Dołączył: 20 Lip 2008
Posty: 1990
Skąd: Siedlce
Wysłany: 26 Luty 10, 22:17   

Flow oznacza kierunek przepływu wody. Na prefiltrach też jest zaznaczony na boku obudowy.
1. Jeżeli wychodzi z otworu w obudowie, który nie jest po środku tylko delikatne z boku to są ścieki.
2,3,4, Zasilanie podpinasz do prefiltra mechanicznego/sedymentacyjnego, Następny jest filtr węglowy. Jak masz już połączone je ze sobą to odkręcasz wodę i płuczesz filtr węglowy do momentu, aż będzie leciała czyściutka woda. Następnie, węglowy łączysz z nakrętką obudowy membrany. Membranę wkładasz do obudowy, szeroką, czarną gumą do góry. Nakręcasz nakrętkę. I filtr masz poskładany. Czysta woda leci z otworu znajdującego się na dole po środku, a ścieki z tego obok. Na wężyku od ścieków montujesz jeszcze to coś małego okrągłego aby w filtrze było odpowiednie ciśnienie i cała woda nie leciała do kanalizacji. Montując wszystko ze sobą musisz zwrócić uwagę na flow i w którą stronę jest strzałka.
Po złożeni filtra puszczasz wodę do kanalizacji (czystą też) aby membrana wypłukała się ze środka bakterio i grzybobójczego.Nie pamiętam dokładnie ile litrów trzeba w ten sposób spuścić.
5. Wężyki po prostu wciskasz w otwory. To są szybkozłączki. Jak włożysz wężyk to możesz już go nie wyjąć. Dlatego lepiej żebyś nie pomylił się.
Powodzenia
_________________
70L roślinne
 
 
     
myszkowski1989 
Ryba
375 L azja płd-wsh



Wiek: 25
Dołączył: 23 Sty 2010
Posty: 293
Skąd: okolice torunia
Wysłany: 27 Luty 10, 21:35   

Dzięki Wielkie za pomoc :-) dałem radę tylko trochę krótki wężyk zrobiłem do ścieków no ale trudno (szybkozłączki są może i szybkie w montażu ale nie ma pomyłek ) .Leci RO :
KH-3
GH-2
pH6,4
Także bajera :-) Myślałem żeby samą RO wlewać do akwa to bym nie musiał zakwaszać HCL .
Pozdrawiam
 
     
marrkus85 
Aqua Rodzina



Preferencje: Rośliny
Wiek: 29
Dołączył: 20 Lip 2008
Posty: 1990
Skąd: Siedlce
Wysłany: 2 Marzec 10, 20:15   

myszkowski1989 napisał/a:
KH-3
GH-2

Jaką masz wodę w kranie?
Jak dla mnie jest to trochę dziwne, że nowa membrana coś przepuszcza.
_________________
70L roślinne
 
 
     
myszkowski1989 
Ryba
375 L azja płd-wsh



Wiek: 25
Dołączył: 23 Sty 2010
Posty: 293
Skąd: okolice torunia
Wysłany: 3 Marzec 10, 00:27   

sIEMA. Woda z kranu to
GH=15
KH=17
pH=7,2
A czemu dziwne że przepuszcza ? Majątku nie kosztowała to z górnej półki nie może być. Tak myślałem że całkiem mi wody nie zdemineralizuje za taką cenę a co nic nie powninna przepuszczać Kh-0 GH-0 ??
Pozdrawiam
_________________
375 L azja płd-wsch tetra tec 2400 Sumiki szkliste,cierniooczki,zbrojniki
ZAPRASZAM DO KOMENTOWANIA ! -> -> -
> http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?t=25558
 
     
marrkus85 
Aqua Rodzina



Preferencje: Rośliny
Wiek: 29
Dołączył: 20 Lip 2008
Posty: 1990
Skąd: Siedlce
Wysłany: 3 Marzec 10, 17:26   

Niby dobra membrana oczyszcza wodę w 98%, więc twardości powinny być niewykrywalne. I tak właśnie miałem u siebie na początku. Kranówkę mam twardszą o kilka stopni niż Twoja.
Twoje RO oczyszcza wodę w 85%. Co do celów akwarystyki w zupełności wystarcza.
_________________
70L roślinne
 
 
     
myszkowski1989 
Ryba
375 L azja płd-wsh



Wiek: 25
Dołączył: 23 Sty 2010
Posty: 293
Skąd: okolice torunia
Wysłany: 4 Marzec 10, 01:01   

Tak starcza w zupełności :-) A uważasz że powinienem owy filtr oddać na gwarancję ?Czy uważasz że za taką cenę spełnia swoje zadania ?Jakiego Ty używasz ?
Pozdrawiam
_________________
375 L azja płd-wsch tetra tec 2400 Sumiki szkliste,cierniooczki,zbrojniki
ZAPRASZAM DO KOMENTOWANIA ! -> -> -
> http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?t=25558
 
     
marrkus85 
Aqua Rodzina



Preferencje: Rośliny
Wiek: 29
Dołączył: 20 Lip 2008
Posty: 1990
Skąd: Siedlce
Wysłany: 4 Marzec 10, 19:42   

Prefiltry mam FITaqua więc membrana pewnie też.
Zrobisz jak uważasz. Jeżeli to nie jest sprzęt z górnej półki za kosmiczne pieniądze to pewnie nie reklamowałbym go. Chyba że po miesiącu membrana dawałaby podobną wodę jak w kranie.
_________________
70L roślinne
 
 
     
myszkowski1989 
Ryba
375 L azja płd-wsh



Wiek: 25
Dołączył: 23 Sty 2010
Posty: 293
Skąd: okolice torunia
Wysłany: 5 Marzec 10, 00:44   

No tak to wtedy już bym się wkurzył jak by dawało moje RO wodę o parametrach podobnych do kranówy.Mało koszta , spełnia swoje zadania jakimi jest dopasowanie wody do wymagań ryb.
Pozdrawiam
_________________
375 L azja płd-wsch tetra tec 2400 Sumiki szkliste,cierniooczki,zbrojniki
ZAPRASZAM DO KOMENTOWANIA ! -> -> -
> http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?t=25558
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wiertła Koronowe Technika Diamentowa
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 12