planta gainer classic, ferro+ ?

Wszystko co dotyczy akwarii roślinnych
Awatar użytkownika
PPK
Narybek
Narybek
Posty: 88
Rejestracja: 31 lipca 05, 09:05
Lokalizacja: Lipno kuj- pomorskie

planta gainer classic, ferro+ ?

Postautor: PPK » 16 sierpnia 05, 09:20

chce zakupić nawozy firmy aqua- art planta gainer classic i planta gainer pro ferro+. co powiecie o tych nawozach? czy są warte kupna?czy dawki wskazane przez producenta są odpowiednie i czy po przedobrzeniu w podawaniu nawozu rosną glony? proszę o maksymalnie szybką odpowiedz? :D :D
Ostatnio zmieniony 16 sierpnia 05, 17:22 przez PPK, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
akwakamas
Ryba
Ryba
Posty: 468
Rejestracja: 21 kwietnia 05, 20:41
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontaktowanie:

Re: planta gainer classic, ferro+ ?

Postautor: akwakamas » 16 sierpnia 05, 09:23

Napisz jakie masz rośliny w akwa :)
Wodne Światy...
To co uwielbiam...
To co kocham...

Awatar użytkownika
Marcinus
Moderator
Moderator
Posty: 4126
Rejestracja: 22 października 04, 10:26
Lokalizacja: Łódź

Re: planta gainer classic, ferro+ ?

Postautor: Marcinus » 16 sierpnia 05, 09:23

Te nawozy są jednymi z lepszych,sam używam PGC i jestem zadowolony. Co do dawek to ja bym proponował przejście na system codziennego podawania tych nawozów a nie tylko przy podmianie jak to zaleca producent.
Oczywiście jak przedawkujesz to glony napewno się pojawią :wink:

Awatar użytkownika
PPK
Narybek
Narybek
Posty: 88
Rejestracja: 31 lipca 05, 09:05
Lokalizacja: Lipno kuj- pomorskie

Re: planta gainer classic, ferro+ ?

Postautor: PPK » 16 sierpnia 05, 09:25

cryptocryna 3 rodzaje, echinodorus lena- nie rośnie, bacopa caroliniana, ludwigia repens, anubias nana, vallisneria spiralis, saururus cernuus,

[ Dodano: 2005-08-16, 09:33 ]
akwa mam 112L panorama. oświetlenie: 2x 18W flora glo, aqua glo hagena + bardzo dobre odbłyśniki. wszystkie roslinki oprócz vallisnerii i echinodorusa rosną. pozdrawiam

Awatar użytkownika
kuba!!!
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 1880
Rejestracja: 7 września 04, 13:57
Lokalizacja: Warszawa

Re: planta gainer classic, ferro+ ?

Postautor: kuba!!! » 17 sierpnia 05, 08:57

Witam.
tak jak mowil marcinus dawaj nawozy w dawkach dziennych (lepiej zostana wykorzystane)
z ty ze ferro+ nie dawaj tyle co zaleca producent (te dawki sa dobre do akwari holenderskich gdzie jest duzo roslin i swiatla) ja np. do swojego akwa daje 4ml dziennie (ferro) a mam 160l wedlug zalecen powinienem dawac 10ml. Rosliny rosna a glony juz przycichly :).
Obrazek

Awatar użytkownika
PPK
Narybek
Narybek
Posty: 88
Rejestracja: 31 lipca 05, 09:05
Lokalizacja: Lipno kuj- pomorskie

Re: planta gainer classic, ferro+ ?

Postautor: PPK » 17 sierpnia 05, 12:26

NO ja mam 112L panorame. akwa będzie holenderskie ale jeszcze muszą podrosnąć roślinki. 2x18W flora glo, aqua glo hagena+ bardzo dobre odbłyśniki. mam zamiar kupić kubełek tetratec ex700 ale nie mam na razie kasy. podejrzewam, że kupie dopiero w zime. pozdrawiam

Awatar użytkownika
Marcinus
Moderator
Moderator
Posty: 4126
Rejestracja: 22 października 04, 10:26
Lokalizacja: Łódź

Re: planta gainer classic, ferro+ ?

Postautor: Marcinus » 17 sierpnia 05, 12:46

Z oświetleniem 2x18W na taki litraż to wielkiego holendra niestety nie zrobisz.

Awatar użytkownika
kuba!!!
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 1880
Rejestracja: 7 września 04, 13:57
Lokalizacja: Warszawa

Re: planta gainer classic, ferro+ ?

Postautor: kuba!!! » 17 sierpnia 05, 13:02

z 2x 18w holendra sobie odpusc.
ale w takim akwa nie bedziesz mogl trzymac roslin swiatlo lubnych takich jak rotale, alternathery, i roznego rodzaju trawniczki.
mozesz trzymac za to Bacope monnieri, Limnophilie sessiliflore, Hygrophilie polysperme. itd
akwa tez bedzie ladnie wygladalo ale to juz nie bedzie to.
napisz czy masz co2

Pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
PPK
Narybek
Narybek
Posty: 88
Rejestracja: 31 lipca 05, 09:05
Lokalizacja: Lipno kuj- pomorskie

Re: planta gainer classic, ferro+ ?

Postautor: PPK » 19 sierpnia 05, 21:06

Miałem przez jakiś czas bimbrownię 24/dobę ale zaczeły się za mocno bujać glonyn i na jakiś czas przestałem stosować co2. dzisiaj znowu chciałem zapodać CO2 ale nie mam drożdży hyhy pozdrawiam:) teraz będe podawał CO2 przez 2-3 godzinki na dobę i się zobaczy. pozdrawiam


Wróć do „Rośliny”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości