Czy dobre mam parametry?

Jak dostosować wodę do wymagań ryb
wisnianadeser
Narybek
Narybek
Posty: 96
Rejestracja: 11 grudnia 09, 00:23
Lokalizacja: Kraków

Czy dobre mam parametry?

Postautor: wisnianadeser » 29 stycznia 12, 14:36

Witam, ostatnio mierzyłam parametry w moich dwóch akwariach.
54L - pH 7,6 GH 9, KH 22
30L - pH 7,6 GH 9, KH 37
Aquatest ZOOLEK
w mniejszym akwarium były takie same parametry KH dopóki nie wsadziłam kamieni. Czy uważacie, że jest wszystko ok? Czy z tym KH jest naprawdę coś nie tak?

Awatar użytkownika
osama
Moderator
Moderator
Posty: 10710
Rejestracja: 8 listopada 04, 14:54
Lokalizacja: Wrocław Oława

Re: Czy dobre mam parametry?

Postautor: osama » 29 stycznia 12, 16:13

Nic nie wiemy o Twojej obsadzie, więc nie możemy stwierdzić, czy dobre. Coś to KH jakieś za duże Ci wyszło.
112l -Thorichthys maculipinnis, Ancistrus sp. - zamknięty rozdział 240l ----- 72l ------- 3x28,8l -Trojaczki :D
http://ziemianarozdrozu.pl/ http://www.greenpeace.pl/ http://www.pajacyk.pl/ http://www.siepomaga.pl/
Plany na przyszłość: wygrać w lotka, postawić dom a w nim regał 6x ok 200l z Altolamprologus calvus i compressiceps oraz Thorichthys affinis, aureus, callolepis, champotonis, ellioti=maculipinnis, helleri, meeki, pasionis, socolofi, sp. 'mixteco' , 1000l pielęgnice z Ameryki Centralnej, 1000l Tanganika
Na pewno, naprawdę, od razu, po prostu, na razie, hodowca, reguła, rzadko, żaden, w ogóle, włączać, co najmniej...

wisnianadeser
Narybek
Narybek
Posty: 96
Rejestracja: 11 grudnia 09, 00:23
Lokalizacja: Kraków

Re: Czy dobre mam parametry?

Postautor: wisnianadeser » 29 stycznia 12, 17:41

KH i GH jest podane w stopniach niemieckich. Pisało, że jedna kropelka to jeden stopień.
W akwarium 30 L znajduje się 9 red cherry, helenki i świderki.
w 54L 1 prętnik karłowaty, 5 rasbor hengla, dwa otoski oraz ampularie

Awatar użytkownika
marrkus85
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 1990
Rejestracja: 20 lipca 08, 08:23
Lokalizacja: Siedlce

Re: Czy dobre mam parametry?

Postautor: marrkus85 » 29 stycznia 12, 21:58

Jeżeli KH jest wyższe od GH to musiałeś źle wykonać testy.
Ogólna twardość wody (GH) jest sumą twardości węglanowej (KH) i trwałej (twardość niewęglanowa).
70L roślinne

wisnianadeser
Narybek
Narybek
Posty: 96
Rejestracja: 11 grudnia 09, 00:23
Lokalizacja: Kraków

Re: Czy dobre mam parametry?

Postautor: wisnianadeser » 30 stycznia 12, 02:12

Czyli chyba nic innego mi nie zostaje jak kupić nowe testy..

Killifish
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 1798
Rejestracja: 20 grudnia 11, 11:20
Lokalizacja: Browar pod Krakowem
Kontaktowanie:

Re: Czy dobre mam parametry?

Postautor: Killifish » 30 stycznia 12, 03:36

Doszlo do tege, ze moderatorow podstaw chemii uczyc trzeba. Ech... akwarysci.
Gdy w wodzie sa wodoroweglany i weglany potasu i sodu to kazdy test pokaze KH wyzsze od GH.
Podawac kolejny przyklad?

Do autorki tematu: Nie dziwie sie, ze pretnik chory. Raz masz takie parametry, raz takie. Wyciagnij te kamienie z akwa! Masz zla wode by trzymac pretnika!
Jedno pytanie-ile masz slimakow w poszczegolnych akwa-sztuk?
Pozdrawiam, Wujek Killi.
-----------------------------
Obrazek

wisnianadeser
Narybek
Narybek
Posty: 96
Rejestracja: 11 grudnia 09, 00:23
Lokalizacja: Kraków

Re: Czy dobre mam parametry?

Postautor: wisnianadeser » 30 stycznia 12, 11:59

Co Ty gadasz?! Mam stabilne warunki, tylko jakbyś umiał czytać to wyżej wyraźnie pisze, że podałam parametry w DWÓCH zbiornikach! I kamienie są w mniejszym zbiorniku. Zanim coś napiszesz to naprawdę najpierw przeczytaj post 500 razy...

Killifish
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 1798
Rejestracja: 20 grudnia 11, 11:20
Lokalizacja: Browar pod Krakowem
Kontaktowanie:

Re: Czy dobre mam parametry?

Postautor: Killifish » 30 stycznia 12, 12:48

Nie masz stabilnych parametrow bo masz wode twarda i niestabilna chemicznie - na co wskazuje sytuacja z GH i KH. Dlatego pisze wyciagnij kamloty i podloze, pytam o slimaki! i dodam, ze poprosze o test wody ktora lejesz - zapewne kranowka!
Jezeli chcesz cos jeszcze napisac o swoich stabilnych warunkach to smialo, niestety obale kazde Twoje slowo.
W temacie z pretnikiem dlaczego parametry byly inne? O temp. juz nawet nie wspominam.
Wystarczy mi raz przeczytac. Nie masz stabilnych warunkow. Teraz spokojnie odp. na pytania ktore zadalem.
Pozdrawiam, Wujek Killi.
-----------------------------
Obrazek

Awatar użytkownika
adam5454
Akwarysta
Akwarysta
Posty: 871
Rejestracja: 24 grudnia 11, 19:04
Lokalizacja: Kisielów

Re: Czy dobre mam parametry?

Postautor: adam5454 » 30 stycznia 12, 16:21

Killifish, A skąd ma brać wodę ??

[ Dodano: 30 Styczeń 12, 16:21 ]
Jak nie z kranu ?

Killifish
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 1798
Rejestracja: 20 grudnia 11, 11:20
Lokalizacja: Browar pod Krakowem
Kontaktowanie:

Re: Czy dobre mam parametry?

Postautor: Killifish » 30 stycznia 12, 16:36

Z filtra RO ale tego nie oczekuje. Czekam na odp. Autorki tematu.
Pozdrawiam, Wujek Killi.
-----------------------------
Obrazek

Awatar użytkownika
marrkus85
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 1990
Rejestracja: 20 lipca 08, 08:23
Lokalizacja: Siedlce

Re: Czy dobre mam parametry?

Postautor: marrkus85 » 30 stycznia 12, 22:51

Killifish pisze:Doszlo do tege, ze moderatorow podstaw chemii uczyc trzeba. Ech... akwarysci.

Mogłeś sobie już darować tą uszczypliwość. Niejednokrotnie przez takie przycinki wprowadziłeś niepotrzebne zamieszanie do tematów w których zabierałeś głos.
To że ktoś jest moderatorem, nie oznacza od razu, że musi, a nawet ma obowiązek w Twoim mniemaniu, wiedzieć wszystko.

Post wyżej powieliłem błędny mit.
KH może być wyższe od GH, bo dla testów węglany to węglany bez znaczenie z którym kationem są związane.
70L roślinne

Killifish
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 1798
Rejestracja: 20 grudnia 11, 11:20
Lokalizacja: Browar pod Krakowem
Kontaktowanie:

Re: Czy dobre mam parametry?

Postautor: Killifish » 30 stycznia 12, 23:38

Jesli uszczypliwoscia nazywasz prawde, chociaz bolesna, to widac bylo warto, bo mit powielany nie bedzie, jak pisalem w pierwszym poscie na tym forum- nikt nie mowil, ze bedzie milo. Bierzmy odpowiedzialnosc za slowa, bo klamstwa powielane w sieci setki razy staja sie prawdziwe. Jesli mam wywolac zamieszanie a dotrzec do jednej osoby to tak uczynie, bo przemawianie argumentami spotyka sie z "moze" akwarystyka smieciowa. Mlodzi patrza w moda jak w wyrocznie - warto o tym pamietac. Tyle OT i zakonczmy to rozmyslaniami wlasnymi. Ma dziewczyna problem i to jest priorytet.

Zatem skoro juz wiemy, ze test taki wyjsc mogl czy moje pytanie o slimaki, podloze, kamienie i kranowke ma sens? Ma i dodam nawozenie takze. Coz autorka tematu odpowie - czas pokaze.
Pozdrawiam, Wujek Killi.
-----------------------------
Obrazek

Aublet
Akwarysta
Akwarysta
Posty: 686
Rejestracja: 3 grudnia 11, 22:45

Re: Czy dobre mam parametry?

Postautor: Aublet » 31 stycznia 12, 11:03

Moderator jest to osoba, która pilnuje porządku a nie musi wcale się znać na temacie rozmowy.

Jak dla mnie - długo już na tym świecie żyję ale pierwszy raz słyszę, że KH może być większe od GH. Może wyjaśnij to wszystko i każdy z nas czegoś się nauczy !

wisnianadeser
Narybek
Narybek
Posty: 96
Rejestracja: 11 grudnia 09, 00:23
Lokalizacja: Kraków

Re: Czy dobre mam parametry?

Postautor: wisnianadeser » 31 stycznia 12, 13:50

Leje kranówkę ale do niej uzdatniacz. Co do nawożenia podaje Easy Carbo. W małym akwarium są świderki i 5 helenek, a w większym 4 ampularie.

Killifish
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 1798
Rejestracja: 20 grudnia 11, 11:20
Lokalizacja: Browar pod Krakowem
Kontaktowanie:

Re: Czy dobre mam parametry?

Postautor: Killifish » 31 stycznia 12, 14:20

Aublet-na temat Moda i twego zdania nie bede sie wypowiadal.
Co do kh/gh - wytlumaczylem to wyzej, Moderator dodal swoje i jasne dla kazdego kto chemie mial na poziomie elementarnym. Kolejnym przykladem moze byc badanie wody, gdy zmiekczamy ja kationem sodowym, slynne woreczki, kiedy to kationy magnezu i wapnia sa wymieniane na kationy sodu.
Pozdrawiam, Wujek Killi.
-----------------------------
Obrazek


Wróć do „Woda”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości