Filtr hydroponiczny

rompel
Ikra
Ikra

Filtr hydroponiczny

Postautor: rompel » 19 stycznia 07, 18:56

Ostatnio będąc pod wpływem kilku publikacji w internecie postanowiłem sobie urzeźbić sobie taki filtr dla jednego z moich baniaków który stoi w reprezentacyjnym miejscu. Filtr będzie wykonany ze szkła - rozważałem pleksi ale wstępna wycenia wykonania takiego czegoś przez profesjonalną firmę mnie odciągnęła mnie od tego pomysłu

Aktualnie jestem w fazie projektowania i jestem na takim etapie

rzut góry - http://rehabilitanci.eu/files/filtr-1.png
rzut z boku - http://rehabilitanci.eu/files/filtr-2.png

(osoby znające się na rysunku technicznym proszę o wybaczenie tej profanacji ;) )

Kilka słów wyjaśnień

- kwestia umiejscowienia dostawy i odbioru wody - w większości filtrów to się odbywa z wykorzystaniem jednego z krótszych boków, u mnie będzie na środku długiego z uwagi na to ze filtr będzie szerszy od akwarium (akwarium 80cm filtr będzie miał 110cm ( to jest podyktowane szerokością wnęki w której stoi akwarium) .

- kwestie średnic otworów są jeszcze nie rozstrzygnięte z uwagi na to że jeszcze nie wiem co będzie podawać wodę (najprawdopodobniej któryś z mocniejszych filtrów wewnętrznych) oraz w przypadku wylotu nie wiem jak duży otwór szklarz będzie wykonać tak aby nie kosztowało to fortuny bo jeszcze nie znalazłem chętnego na wykonawstwo (jeśli uda mi się uzyskać 1/2'' będę w zupełności zadowolony)

- filtr będzie podwójnie zabezpieczony przed przelaniem - kratownicą w komorze odprowadzenia wody oraz automatycznym wyłącznikiem pompy/filtru w przypadku przekroczenia krytycznego poziomu wody w korycie (parę kabelków + jeden przekaźnik )

Teraz dwie wątpliwości które chadzają mi po głowie

- kwestia wychładzania wody w okresie zimowym - nie mam zielonego pojęcia jak duża będzie skala tego zjawiska, mam nadzieje że niewielka bo dość często wyjeżdżamy i ogrzewanie wtedy działa w trybie bardzo ekonomicznym

- jakie rośliny posadzić w tym filtrze jest już zupełną hydrozagadką dla mnie, bo zielskiem nigdy się nie pasjonowałem

Skuteczność takiego filtra nie interesuje mnie praktycznie wcale - jest tworzony tworzony tylko i wyłącznie ze względów estetycznych bo filtracje na dzień dzisiejszy mam już w zupełności wystarczającą.

Jeżeli ktoś budował coś w tym stylu i będzie się chciał podzielić swoimi doświadczeniami będę bardzo wdzięczny, jeżeli ktoś nie budował a mimo to podzieli się jakimiś konstruktywnymi uwagami/propozycjami także będą wdzięczny.

Postaram się dokładnie udokumentować cały proces tworzenia tej piekielnej machiny - być może przyda się komuś w przyszłości

Pozdrowienia ;)

Wasiek
Ikra
Ikra

Re: Filtr hydroponiczny

Postautor: Wasiek » 25 lutego 07, 16:34

mam już 15 baniaków i do większości używam filtrów hydroponicznych więc coś mogę Ci doaadzić.
Po pierwsze - nie ignoruj filracji bo jest wręcz rewelacyjna przedewszystkim rośliny wchłaniają NO3 czego filtry kubełkowe nie potrafią.
Po drugie - odpływy. 1/2 mam we wszystkich ale nie znaczy to że jest to wystarczająco dużo. Np jeden z większych filterków zasilam filtrem wewnętrzyn Cascade 600 i 1/2 nie da rady odprowadzić całęj tej wody mimo ze wydajność filtra spada kiedy woda jest tłoczona wysoko więc musiałem zamontować zawór żeby zmiejszyć przepływ. dodaj mozę dwa odpływy to rozwiąże problem.
Po trzecie - wychładzanie. nie jest to większym problemem chociaz nie sprawdzałem zużycia prądu to grzałki raczej pracują w podobnym czasie co wcześniej
Po czwarte - wilgoć. to jest chyba głowna wada tych filtrów. Pozbawione przykrycia powodują silne parowanie wody więc lepiej pomyślec o lekkim wietrzeniu pomieszczenia.
Po piąte - rośliny. Ja mam scindapsidusy i zielistki głownie ale posiałem też groch i rośnie puki co dobrze i bardzo szybko (drugi tydzień dopiero). rośliny lepiej kupować młode bo duże sie trudno sadzi.
Po szóste - podłoże. Nie polecam lekkiego budowlanego (izolacyjnego) keramzytu. najlepszy jest gruboziarnisty lekko czerwonawy ogrodniczy keramzyt.

Podsune jeszcze pomysł co do grzałki. Ja w miarę możliwości wsadzam grzałki do filtrów żeby nie szpeciły akwariów poza tym łatwiej sie do nich dostać i ładnie je woda opłukuje odbierając temperaturę, pomyśl o jakiejś waskiej przegrodze na grzałkę.

Awatar użytkownika
karlos
Ryba
Ryba

Postautor: karlos » 25 lutego 07, 20:44

Ja tez cos moze dorzuce :)

Jako podloze dobrze zdae egzamin zwykly zwir,keramzyt jest lekki i rosliny ciagle sie przewracaja w nim.A co do samych roslin...sprawdzaja sie praktycznie wszystkie gatunki obrazkowych, oczywiscie te mniejsze :) )filodendrony,draceny,syngonium,skrzydlokwiat,papirus,tatarak japonski itp
350 litrow- miesozerna Tanganika
160 litrow- krolestwo calvusow
30 lat doswiadczen z akwarystyką

zibijez
Ikra
Ikra

Postautor: zibijez » 28 czerwca 07, 18:23

Czy stosując filtr hydroponiczny będą w akwarium rosły glony? Dodam że chcę mieć w akwarium glony.

Awatar użytkownika
karlos
Ryba
Ryba

Postautor: karlos » 29 czerwca 07, 11:17

Będą rosły..ale będzie ich dużo mniej.
Jeśli zależy Ci na silnie zaglonionym akwarium to poprostu ( przy założeniu że nie masz tam dużo roślin) dodaj mikroelementów i zwiększ oświetlenie.
350 litrow- miesozerna Tanganika
160 litrow- krolestwo calvusow
30 lat doswiadczen z akwarystyką

hespis
Ikra
Ikra

Czy jest sens?

Postautor: hespis » 30 czerwca 08, 11:19

Rozumiem, że sens budowania i stosowania tego rodzaju filtracji przydaje się przy dużym stężeniu NO3, jednak czy przy średnio bogatej obsadzie roślin, nie wielkiej obsadzie ryb warto coś takiego stosować? Od razu zaznaczam, że nie mierzyłem poziomu NO3 - pytam o Wasze doświadczenie. Pozdrawiam

piteri
Ryba
Ryba

Postautor: piteri » 1 lipca 08, 11:25

Rośliny akwariowe mogą zacząć rosnąć wolniej. Trzeba pamiętać o tym, że filtr hydroponiczny zabiera z wody nie tylko NO3.
duuże mcharium w przygotowaniu...

Topielec
Narybek
Narybek

Postautor: Topielec » 11 lipca 08, 14:12

Jako nowy użytkownik tego forum witam wszystkich:)

Intersuje mnie, czy bezpiecznie tworzyć taki filtr jeśli posiada się pokrywę. Większość takich instalacji jakie widziałem, były montowane nad otwartym akwarium, tak że jeśli coś by się rozszczelniło, lub przytkało, uciekająca woda i tak spadnie do akwarium. Osobiście bałbym się instalować takie urządzenie w innym miejscu niż nad taflą wody, no ale to już chyba kwestia wiary w swoje umiejętności techniczne:P

Wróć do „Zrób to sam”