Aktualnie jestem w fazie projektowania i jestem na takim etapie
rzut góry - http://rehabilitanci.eu/files/filtr-1.png
rzut z boku - http://rehabilitanci.eu/files/filtr-2.png
(osoby znające się na rysunku technicznym proszę o wybaczenie tej profanacji
Kilka słów wyjaśnień
- kwestia umiejscowienia dostawy i odbioru wody - w większości filtrów to się odbywa z wykorzystaniem jednego z krótszych boków, u mnie będzie na środku długiego z uwagi na to ze filtr będzie szerszy od akwarium (akwarium 80cm filtr będzie miał 110cm ( to jest podyktowane szerokością wnęki w której stoi akwarium) .
- kwestie średnic otworów są jeszcze nie rozstrzygnięte z uwagi na to że jeszcze nie wiem co będzie podawać wodę (najprawdopodobniej któryś z mocniejszych filtrów wewnętrznych) oraz w przypadku wylotu nie wiem jak duży otwór szklarz będzie wykonać tak aby nie kosztowało to fortuny bo jeszcze nie znalazłem chętnego na wykonawstwo (jeśli uda mi się uzyskać 1/2'' będę w zupełności zadowolony)
- filtr będzie podwójnie zabezpieczony przed przelaniem - kratownicą w komorze odprowadzenia wody oraz automatycznym wyłącznikiem pompy/filtru w przypadku przekroczenia krytycznego poziomu wody w korycie (parę kabelków + jeden przekaźnik )
Teraz dwie wątpliwości które chadzają mi po głowie
- kwestia wychładzania wody w okresie zimowym - nie mam zielonego pojęcia jak duża będzie skala tego zjawiska, mam nadzieje że niewielka bo dość często wyjeżdżamy i ogrzewanie wtedy działa w trybie bardzo ekonomicznym
- jakie rośliny posadzić w tym filtrze jest już zupełną hydrozagadką dla mnie, bo zielskiem nigdy się nie pasjonowałem
Skuteczność takiego filtra nie interesuje mnie praktycznie wcale - jest tworzony tworzony tylko i wyłącznie ze względów estetycznych bo filtracje na dzień dzisiejszy mam już w zupełności wystarczającą.
Jeżeli ktoś budował coś w tym stylu i będzie się chciał podzielić swoimi doświadczeniami będę bardzo wdzięczny, jeżeli ktoś nie budował a mimo to podzieli się jakimiś konstruktywnymi uwagami/propozycjami także będą wdzięczny.
Postaram się dokładnie udokumentować cały proces tworzenia tej piekielnej machiny - być może przyda się komuś w przyszłości
Pozdrowienia