Poprzedni temat «» Następny temat
Ryby pływają przy powierzchni wody
Autor Wiadomość
Kalcior
Narybek



Dołączył: 26 Paź 2007
Posty: 32
Ostrzeżeń:
 6/3/6
Wysłany: 23 Grudzień 08, 09:15   Ryby pływają przy powierzchni wody

Witam

Co może być przyczyną tego że ryby pływają przy powierzchni wody.

Przez 2 miesiące było wszystko ok...wczoraj wyczyściłem filtr myjąc go zwyczajnie...dołożyłem do niego nowy węgiel aktywny żeby zmniejszyć zabarwienie wody od korzenia bo barwi mi wodę...na moje 800l wlałem pierwszy raz 10 litrów osmozy no i wsadziłem dla dziecka bo bardzo chciało taki mały statek akwarystyczny zakupiony w jednym z centrow handlowych.

Ryby dziś rano zaczęły pływać blisko powierzchni wody ... tak jakby brakowało im tlenu. Co to może być ... tem,peratura 28-29 stopni.

Co można zrobić w takiej sytuacji.

Pozdrawiam
 
 
     
Jaro69 
Aqua Rodzina
Mój nowy image ;)



Wiek: 45
Dołączył: 22 Sty 2008
Posty: 11419
Skąd: Szczecin
Wysłany: 23 Grudzień 08, 09:20   

Kalcior napisał/a:
wczoraj wyczyściłem filtr myjąc go zwyczajnie...

Czyli jak? Jaki to filtr?
_________________

 
     
Kalcior
Narybek



Dołączył: 26 Paź 2007
Posty: 32
Ostrzeżeń:
 6/3/6
Wysłany: 23 Grudzień 08, 09:23   

Filtr Fluwal FX - taki duży kubeł ... zwyczajnie to znaczy w wodzie zimnej pod prysznicem ... ale robilem to juz wiele razy.
 
 
     
Jaro69 
Aqua Rodzina
Mój nowy image ;)



Wiek: 45
Dołączył: 22 Sty 2008
Posty: 11419
Skąd: Szczecin
Wysłany: 23 Grudzień 08, 09:32   

Kalcior napisał/a:
zwyczajnie to znaczy w wodzie zimnej pod prysznicem ... ale robilem to juz wiele razy.

To pierwszą rzecz już wiemy.
A jaka jest obsada zbiornika, parametry wody i parametry wody z RO?
_________________

 
     
Kalcior
Narybek



Dołączył: 26 Paź 2007
Posty: 32
Ostrzeżeń:
 6/3/6
Wysłany: 23 Grudzień 08, 10:28   

OK...wartości wody

Woda w akwarium
NO3 - 70
N02 - 2-5

GH - 7d
KH - 10
PH - 7,6

za chwile woda z osmozy

martwia mnie azotany i azotyny ...
 
 
     
Ari 
Narybek



Wiek: 24
Dołączyła: 08 Lut 2008
Posty: 79
  Wysłany: 23 Grudzień 08, 10:31   

Kalcior napisał/a:
N02 - 2-5

Jesteś pewien :neutral: :?:
Jakie to testy kropelkowe czy paskowe ?
_________________

 
     
deXter 
Moderator
Wyznawca EI.



Preferencje: DIY
Wiek: 22
Dołączył: 07 Gru 2008
Posty: 13822
Skąd: Grójec/Łódź
Wysłany: 23 Grudzień 08, 10:37   

Kalcior napisał/a:
Woda w akwarium
NO3 - 70
N02 - 2-5


No kurczę filtr drastycznie wyczyszczony to sobie skoczyły do góry ;]

I czemu taka temp wysoka?
JA bym zaczął napowietrzać intensywnie wodę i robić podmiany.
_________________
Przez najbliższe 2-3 tygodnie nie mam lapka wiec bede pisał bez polskich znaków.
Aigel napisał/a:
deXter, jaki ty cham jesteś


http://instagram.com/dexsuj_pierc <--FOLLOW ME!
http://www.facebook.com/jakub.sujka <-- Check it :)
http://kinoman.tv/pp/deXSuj_pierc
Estimative Index
Nawozy Blue-Line kocur stuffik dla naszych chwastów
Jeszcze trochę i zaczniemy wam tłumaczyć jak jeść zupę bo tego też nie ogarniecie:)
 
     
Jaro69 
Aqua Rodzina
Mój nowy image ;)



Wiek: 45
Dołączył: 22 Sty 2008
Posty: 11419
Skąd: Szczecin
Wysłany: 23 Grudzień 08, 10:37   

Kalcior napisał/a:
Woda w akwarium
NO3 - 70
N02 - 2-5

One się trują, wyjmij nową dekorację, podmień natychmiast 30% wody.
Bakterie nitryfikacyjne wykończyłeś myjąc go kranówą.
Opłucz również statek "akwarystyczny" i włóż do wiadra. Zalej go czystą wodą, kranówą lub przegotowaną, ale najlepiej RO zrób test wody i jutro sprawdź parametry jeszcze raz, jeśli będą jakiekolwiek zmiany niestety, ale dekoracja na, a nie do akwarium.
_________________

 
     
Kalcior
Narybek



Dołączył: 26 Paź 2007
Posty: 32
Ostrzeżeń:
 6/3/6
Wysłany: 23 Grudzień 08, 10:38   

paskowe niestety ... osmoza ma GH 6d a PH - 6.8

rozumiem ze teraz to tylko systematyczna podmiana wody...oczywiście po odstaniu wody przez 24h i tak do skutku az spadnią wartości
Pisz poprawnie. Tomek83
Ostatnio zmieniony przez Tomek83 23 Grudzień 08, 17:45, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
deXter 
Moderator
Wyznawca EI.



Preferencje: DIY
Wiek: 22
Dołączył: 07 Gru 2008
Posty: 13822
Skąd: Grójec/Łódź
Wysłany: 23 Grudzień 08, 10:43   

Wiesz jeżeli woda ma nawet niskie zawartości NO2, NO3 to ja bym lał prosto z kranu [i tak w ten sposób robię.] i to według mnie najlepiej codziennie robić podmianę te 30% ;]
Jakie masz ryby ze masz taka temp palety?
Ostatnio zmieniony przez deXter 23 Grudzień 08, 10:43, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Jaro69 
Aqua Rodzina
Mój nowy image ;)



Wiek: 45
Dołączył: 22 Sty 2008
Posty: 11419
Skąd: Szczecin
Wysłany: 23 Grudzień 08, 10:43   

Kalcior napisał/a:
paskowe niestety ... osmoza ma GH 6d a PH - 6.8

Paskowe, nie paskowe, ale i tak coś nie tak przede wszystkim z NO2.
Podmień wodę i napowietrzaj intensywnie zbiornik.
...i wyjmij "dekorację".
_________________

 
     
Kalcior
Narybek



Dołączył: 26 Paź 2007
Posty: 32
Ostrzeżeń:
 6/3/6
Wysłany: 5 Styczeń 09, 20:01   

Tak jak pisaliście ... wymieniłem wodę w akwarium ... poziom azotanów i azotynów spadł i jest już ok. Akwarium zaatakowały niestety glony ... może dlatego, że przed wyjazdem na sylwestra zapomniałem zgasić światła i przez 4 dni było naświetlane. Co zrobić aby z zmniejszyć populację glonów?? Właściwie wszystko jest zaatakowane przez nie. Bardzo niepokojąca jest twardość wody KH bo jest na poziomie więcej niż 15stopni ... czy pomoże wymiana przez filtr RO?? Jeżeli tak to szacunkowo ile wody bym musiał z filtra RO wpuścić aby ustabilizowało to się na bezpiecznym poziomie przynajmniej 8stopni?? Akwarium na 800 litrów.

Zdjęcia bardzo kiepskiej jakości ale aktualnie nie mam aparatu i tylko to co z komórki zrobiłem to tu przedstawiam.



 
 
     
jakub powiatowy 
Ikra


Dołączył: 05 Sty 2009
Posty: 11
Wysłany: 6 Styczeń 09, 21:25   

---------------------------------------
Ostatnio zmieniony przez jakub powiatowy 5 Listopad 09, 17:43, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
deXter 
Moderator
Wyznawca EI.



Preferencje: DIY
Wiek: 22
Dołączył: 07 Gru 2008
Posty: 13822
Skąd: Grójec/Łódź
Wysłany: 6 Styczeń 09, 21:28   

To nie wygląda jak krasnorosty, dla mnie to są bardziej nitki xD Fota rozmazana;/
Na razie usuwanie mechaniczne, większe podmiany wody czekać i obserwować.
_________________
Przez najbliższe 2-3 tygodnie nie mam lapka wiec bede pisał bez polskich znaków.
Aigel napisał/a:
deXter, jaki ty cham jesteś


http://instagram.com/dexsuj_pierc <--FOLLOW ME!
http://www.facebook.com/jakub.sujka <-- Check it :)
http://kinoman.tv/pp/deXSuj_pierc
Estimative Index
Nawozy Blue-Line kocur stuffik dla naszych chwastów
Jeszcze trochę i zaczniemy wam tłumaczyć jak jeść zupę bo tego też nie ogarniecie:)
 
     
Tomek83 
Aqua Rodzina



Wiek: 30
Dołączył: 11 Lut 2007
Posty: 11019
Skąd: Łódź
Wysłany: 6 Styczeń 09, 22:00   

Według mnie jednak krasnorosty.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wiertła Koronowe Technika Diamentowa
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 11