Poprzedni temat «» Następny temat
Brązowienie liści.
Autor Wiadomość
roobert17 
Ryba


Wiek: 22
Dołączył: 21 Lip 2008
Posty: 174
Skąd: Podlasie
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 2 Czerwiec 09, 16:09   Brązowienie liści.

W swoim akwarium zauważyłem ze moim roślinkom zaczęły brązowieć liście szczególnie w nurzańcu i kryptokorynie.
Czy ta przyczyną może być świetlówka Osram L 15W/77 FLUORA Made in Germany
 
     
Doody 
Fish Master
Darek



Preferencje: Rośliny
Wiek: 45
Dołączył: 03 Mar 2009
Posty: 1447
Skąd: Kępno
Wysłany: 2 Czerwiec 09, 16:26   

Przyczyną jest brak makro i mikroelementów. Szczególnie pewnie brakuje potasu. Możesz zmierzyć zawartość NO3?
_________________
440l - Roślinne
http://img819.imageshack....672/zbior81.jpg
http://img851.imageshack.us/img851/53/zbior71.jpg
Ostatnio zmieniony przez Doody 2 Czerwiec 09, 17:07, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
roobert17 
Ryba


Wiek: 22
Dołączył: 21 Lip 2008
Posty: 174
Skąd: Podlasie
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 2 Czerwiec 09, 16:50   

Niestety nie ma testów.
 
     
Tomek83 
Aqua Rodzina



Wiek: 30
Dołączył: 11 Lut 2007
Posty: 11019
Skąd: Łódź
Wysłany: 2 Czerwiec 09, 16:55   

Bez testów nie określisz braków w pierwiastkach.
 
     
roobert17 
Ryba


Wiek: 22
Dołączył: 21 Lip 2008
Posty: 174
Skąd: Podlasie
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 2 Czerwiec 09, 17:05   

A testy to w jakiej są cenie. Tak mniej więcej.
 
     
Tomek83 
Aqua Rodzina



Wiek: 30
Dołączył: 11 Lut 2007
Posty: 11019
Skąd: Łódź
Wysłany: 2 Czerwiec 09, 17:07   

A wpisanie w wyszukiwarkę i sprawdzenie, lub zerknięcie na allegro to boli??
 
     
Doody 
Fish Master
Darek



Preferencje: Rośliny
Wiek: 45
Dołączył: 03 Mar 2009
Posty: 1447
Skąd: Kępno
Wysłany: 2 Czerwiec 09, 17:09   

Testy najlepsze i najdroższe są JBL-a, ale do NO3 kup najlepiej test Sera. Jak nie będzie to Zoolek. Koszt to kilkanaście złotych, może dwadzieścia kilka.

[ Dodano: 2 Czerwiec 09, 17:11 ]
A tak w ogóle to napisz, jakie podłoże, jaki zbiornik, jakie oświetlenie (moc).
Jeżeli poważnie chcesz podejść do roślin, to będą jeszcze potrzebne testy na PO4 i pH. (oprócz NO3)
_________________
440l - Roślinne
http://img819.imageshack....672/zbior81.jpg
http://img851.imageshack.us/img851/53/zbior71.jpg
 
     
roobert17 
Ryba


Wiek: 22
Dołączył: 21 Lip 2008
Posty: 174
Skąd: Podlasie
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 2 Czerwiec 09, 19:29   

Podłoże: żwirek bazaltowy wymieszany z odrobina żwirku kwarcowego.
Objętość:60x30x33
świetlówka Osram L 15W/77 FLUORA
temperatura: 23-26 stopni C
Filtracja: Filtr wewnętrzny AT-F303
Jakaś kryptokoryna razy 3
Nurzańce 8 razy
moczarka kanadyjska 8 razy
9 dużych Kabomba Karolińska
1 żabienica
wgłębka
kilka roślin pływających.

razbory klinowe zostały tylko 3
platka raz
6 gupików.
Obsada na dzień dzisiejszy
 
     
Doody 
Fish Master
Darek



Preferencje: Rośliny
Wiek: 45
Dołączył: 03 Mar 2009
Posty: 1447
Skąd: Kępno
Wysłany: 2 Czerwiec 09, 19:54   

Pewne jest to, że masz bardzo słabe światło. Co najmniej 30W by się przydało. Zobacz w dziale DIY jak dołożyć świetlówkę.
Podłoże masz jałowe, tzn. bez żadnych wartości odżywczych. Dobry tani sposób to ziemia ogrodowa bez nawozów 2-3cm i na to 4-6cm żwirku 1-3mm.
Filtr przy częstym płukaniu w wodzie z akwarium (przy cotygodniowych podmianach) powinien sobie poradzić.
Kup sobie gotowe nawozy.
PG makro i PG Classic. Na taki zbiornik wystarcza na długo.
_________________
440l - Roślinne
http://img819.imageshack....672/zbior81.jpg
http://img851.imageshack.us/img851/53/zbior71.jpg
 
     
Kadav 
Moderator
GSA, Aquaforum



Preferencje: Rośliny
Wiek: 30
Dołączył: 29 Kwi 2009
Posty: 1821
Skąd: Jastrzębie Zdrój
Wysłany: 4 Czerwiec 09, 21:20   

witam

mam podobny problem. Mam akwa 112l. Dużo czasu i energii kosztowało mnie zamiana jałowego podłoża na ziemię ogrodową 2-3cm , na to dałem ok.1cm filtusa i przykryłem żwirkiem od 2 do 6mm, nawożony tetra plant (Initial Sticks). Wymieniłem oświetlenie. Zamiast standardowego 2x18w dałem Philips Aquarelle +865. Boki doświetliłem dwiema świetlówkami Hagen Aqua-Glo (2x8W). Wyszło 0,46W/l. Zacząłem podawać CO2.

I....
Bardzo chciałem się cieszyć wzrostem roślin. Fakt... niemal każda z roślin wystrzeliła jak głupia. NIESTETY widzę jak niemal wszystkie marnieją.

PH - 7
nie mam chwilowo możliwości sprawdzenia NO3. Test kropelkowy na twardość wody Aquatestu dostałem od znajomego, niestety kolega nie miał skali porównawczej.

Proszę poradźcie co mam czynić?
zakupić siarczan potasu i podawać przy podmianie? Tyle przychodzi mi do głowy.
Co jeszcze? Jak zapobiec dalszemu marnieniu roślin. Liście brązowieją, widzę że rośliny cierpią.... Dlaczego?
_________________
Aquaforum.pl
Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów
Akwaria
: trochę w jednym trochę w drugim pokoju :)



PeIHa
 
 
     
Jaro69 
Aqua Rodzina
Mój nowy image ;)



Wiek: 45
Dołączył: 22 Sty 2008
Posty: 11419
Skąd: Szczecin
Wysłany: 4 Czerwiec 09, 21:30   

Kadav napisał/a:
mam podobny problem.

Nie rozumiem całkowicie tego:
Kadav napisał/a:
Proszę poradźcie co mam czynić?

Przecież wszystko masz podane wyżej, zatem skoro przypadek podobny, to czego się spodziewasz, jakiegoś specjalnego sposobu dla Ciebie? :niewiem:
_________________

 
     
Doody 
Fish Master
Darek



Preferencje: Rośliny
Wiek: 45
Dołączył: 03 Mar 2009
Posty: 1447
Skąd: Kępno
Wysłany: 4 Czerwiec 09, 21:30   

Wklejam z innego wątku:

"Standardowo makro:
K2SO4 - źródło potasu z kalkulatora - 20-25ppm raz w tygodniu na podmienianą wodę.
KNO3 - źródło azotanów i potasu - 10-15ppm jak wyżej.
Uwaga! KNO3 jest również źródłem potasu należy to uwzględnić w stężeniu!
KH2PO4 - źródło fosforanów - utrzymywać PO4 na poziomie 0,8-1,2 ppm.

Mikro:
polecam PG classic, PG ferro+ lub Aquabonanique mikro.
Zaczynać od połowy zalecanej dawki. przy zaobserwowanych pierwszych niedoborach (chloroza liści itp)"

Dzisiaj zmieniłbym radę odnośnie PO4 do poziomu 0,4 - 0,6ppm.
_________________
440l - Roślinne
http://img819.imageshack....672/zbior81.jpg
http://img851.imageshack.us/img851/53/zbior71.jpg
 
     
Kadav 
Moderator
GSA, Aquaforum



Preferencje: Rośliny
Wiek: 30
Dołączył: 29 Kwi 2009
Posty: 1821
Skąd: Jastrzębie Zdrój
Wysłany: 4 Czerwiec 09, 21:39   

Jaro chodzi mi o to, że wraz z zastosowaniem ziemi ogrodowej i wzbogaceniu podłoża spodziewałem się, że uniknę dodatkowego podawania mikro i makro. Najwidoczniej się myliłem. A myliłem zapewne?

Doody przyjąłem :)
_________________
Aquaforum.pl
Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów
Akwaria
: trochę w jednym trochę w drugim pokoju :)



PeIHa
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wiertła Koronowe Technika Diamentowa
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 10