Powietrze

Wszytsko co dotyczy sprzętu stosowanego w akwarystyce.
junix
Ikra
Ikra
Posty: 7
Rejestracja: 13 marca 05, 19:36
Lokalizacja: Mysłowice

Powietrze

Postautor: junix » 20 marca 05, 19:53

Witam
posiadam filtr Pen Plax 150 zewnetrzny (kaskadowy) akwarium 112l , dzisiaj wpuściliśmy nasze pierwsze rybki do akwarium, ryby pływają na górze (przy powierzchni wody) tak jakby brakowało im powietrza - czy to normalny objaw czy trzeba dokupić napowietrzacz?
Filtr co prawda wpuszcza bombeliki powietrza do akwarium jednak wszystkie zbierają się na powierzchni wody.
Wydaje nam się że woda przygotowana jest dobrze (stała tydzień czasu przed wpuszczeniem ryb) dlatego myslimy że to może sprawa powietrza, a może poprostu tak ma być - wolę się jednak upewnić dlatego pytam.

pozdrawiam,
Marcin
Akwarium 112l. Filtr Pen plax 150, grzałka Weipro 150W, oswietlenie 2x18W. Tyle narazie mamy :)

Awatar użytkownika
ciosek
Fish Master
Fish Master
Posty: 1385
Rejestracja: 21 maja 04, 09:40
Lokalizacja: Chełm

Re: Powietrze

Postautor: ciosek » 20 marca 05, 20:33

Hmm... może to objaw chwilowego stresu, podejrzewam że przy kaskadzie brak tlenu nie jest możliwy (oczywiscie jezeli jest efekt "wodospadu"). Masz nakryte akwarium?

junix
Ikra
Ikra
Posty: 7
Rejestracja: 13 marca 05, 19:36
Lokalizacja: Mysłowice

Re: Powietrze

Postautor: junix » 20 marca 05, 21:43

Posiadam oryginalną pokrywę do akwarium,
Filtr tworzy "efekt" wodospadu - ale nie jest on wielki, odległość wylotu wody z filtra a lustrem wody w akwarium wynosi około 0,5cm - może to za mało?

Inna sprawa to taka że filtr dość głośno pracuje czy można coś z tym zrobić??
Akwarium 112l. Filtr Pen plax 150, grzałka Weipro 150W, oswietlenie 2x18W. Tyle narazie mamy :)

Awatar użytkownika
Młyn
Narybek
Narybek
Posty: 27
Rejestracja: 15 marca 05, 22:21
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Powietrze

Postautor: Młyn » 20 marca 05, 21:45

Mi sie też wydaje że to tylko chwilowe ja mam kaskade AquaClear 150 przy akwarium 120 l. i rybki miały na poczatku tak samo ale bardzo kruciutko. Niemartw się kaskada spokojnie sobie z napowietrzaniem poradzi :wink:
Dla pewnika czy nic im niejest sprawdx sobie parametry wody. :wink:

Awatar użytkownika
august8
Ryba
Ryba
Posty: 270
Rejestracja: 1 czerwca 04, 11:33
Lokalizacja: Andrychów

Re: Powietrze

Postautor: august8 » 20 marca 05, 21:47

wystarczy że jest ruch wody pprzy powieżchni wody i tlenu jest tyle ile potrzeba oczywiście przy odpowiedniej ilości rośllin zachowanie ryb może być objawem stresu ja pisze ciosek lub złymi parametrami wody

Awatar użytkownika
Młyn
Narybek
Narybek
Posty: 27
Rejestracja: 15 marca 05, 22:21
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Powietrze

Postautor: Młyn » 20 marca 05, 21:50

Mam troche wiecej wolnego miejsca od lustra wody (3.5cm) i niemam pokrywy. jedyny chałas to chlupot wody niejest on tragiczny a nawet uspokajający jak sie juz przyzwyczajisz.
Możesz troche zmniejszyc i zobaczeć jutro rano jaki bedzie efekt.

junix
Ikra
Ikra
Posty: 7
Rejestracja: 13 marca 05, 19:36
Lokalizacja: Mysłowice

Re: Powietrze

Postautor: junix » 20 marca 05, 22:11

a jeszcze jedno pytanie - filtr posiada 4 stopnie filtracji tak pisało na opakowaniu, posiada również filtrację chemiczną - w filtrze jest wkład z węglem - czy powinien byc tam cały czas czy powinienem go wyciągnąc? Pytam ponieważ słyszałem że taki rodzaj filtracji stosuje się tylko po chorobach
Akwarium 112l. Filtr Pen plax 150, grzałka Weipro 150W, oswietlenie 2x18W. Tyle narazie mamy :)

Awatar użytkownika
Młyn
Narybek
Narybek
Posty: 27
Rejestracja: 15 marca 05, 22:21
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Powietrze

Postautor: Młyn » 20 marca 05, 22:27

Ja mam Wegiel Aktywny cały czas od 1.5 roku i jest oki. Wiec raczej nietrzeba go wyciagac.
80x32x45

115 l- 2 Skalary, 3 Żałobniczki, 2 Kirysniki, 4 Głupiki , 4 Zbrojniki, 5 Neonów Inesa, Samotna Molinezja :(

Awatar użytkownika
kuba!!!
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 1880
Rejestracja: 7 września 04, 13:57
Lokalizacja: Warszawa

Re: Powietrze

Postautor: kuba!!! » 21 marca 05, 08:56

Cześć.
Inna sprawa to taka że filtr dość głośno pracuje czy można coś z tym zrobić??

Ja mam kaskady aquael i hagena i pracują cichutko. Mozesz sprawdzic czy nic do wirnika nie wpadło np.kamyk,piasek,slimak.
Młyn,
Ja nie mam wegla poniewaz wegiel pochłanial by nawoz ktory daje rosliną.
Wegiel trzeba wymieniać max po miesiącu ponieważ pozniej wszystkie świnstwa co zebrał zwraca do wody.
Obrazek

Awatar użytkownika
Suonko
Akwarysta
Akwarysta
Posty: 509
Rejestracja: 4 lutego 05, 15:48
Lokalizacja: Gdynia

Re: Powietrze

Postautor: Suonko » 21 marca 05, 09:48

Młyn pisze:Ja mam Wegiel Aktywny cały czas od 1.5 roku i jest oki. Wiec raczej nietrzeba go wyciagac.


Moim zdaniem nie ma się co chwalić tym węglem :twisted: :twisted: :twisted:

Węgiel aktywny powienien być stosowany sporadycznie i chwilowo. Oprócz wyłapywania składników mineralnych i odżywczych (wyjaławiania wody) węgiel też zbiera z wody tlen. W kaskadzie jest tak, że po wyjściu jałowej wody z filtra jest ona jeszcze napowietrzana na wylocie, czyli niby OK.
Nie zmienia to faktu, że przy wyjałowionej wodzie dużym szczęściem jest to, że ryby trzymają się zdrowo ...
Kolejna rzecz to to, że składniki wyłapywane z wody (i te dobre i złe) osadzają się na cząsteczkach węgla. Po jakimś czasie następuje nasycenie węgla składnikami i jego działanie zostaje zatrzymane, a co więcej może być też tak, że składniki te zostają ponownie wypłukane do wody, co może spowodować skumulowanie dużej ilości szkodliwych substancji w wodzie.

Mały przykład - pewnie wiecie jak wygląda dzbanek Brita do filtrowania wody. Działa on właśnie na zasadzie przepuszczania wody przez węgiel aktywny. W instrukcji wyraźnie jest napisane, że wkład węglowy trzeba wymieniać co 4 tygodnie.
Po rzelaniu wody przez ten filtr otrzymujemy praktycznie destylat, co aż takie zdrowe nie jest ... Jedyny plus, to to, że obniżona zostaje twardość wody.
Pozdrowienia - Suonko, Witek i Michalina oraz Zielone 112L

Awatar użytkownika
august8
Ryba
Ryba
Posty: 270
Rejestracja: 1 czerwca 04, 11:33
Lokalizacja: Andrychów

Re: Powietrze

Postautor: august8 » 21 marca 05, 18:55

Młyn, Suonko ma racje weź poczytaj jakie jest zastosowanie węgla aktywnego to sie przekonasz że szkodzisz swoim rybom i roślinom

Awatar użytkownika
Młyn
Narybek
Narybek
Posty: 27
Rejestracja: 15 marca 05, 22:21
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Powietrze

Postautor: Młyn » 21 marca 05, 19:20

No cóż spierać sie niebede bo pewnie niema to sensu :/ . dzisiaj i tak dostałem nowy zestaw wkładów do filtra wiec niewkładałem wegla do filtra.
80x32x45

115 l- 2 Skalary, 3 Żałobniczki, 2 Kirysniki, 4 Głupiki , 4 Zbrojniki, 5 Neonów Inesa, Samotna Molinezja :(


Wróć do „Sprzęt”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości