Poprzedni temat «» Następny temat
Powietrze
Autor Wiadomość
junix
Ikra


Dołączył: 13 Mar 2005
Posty: 7
Skąd: Mysłowice
Wysłany: 20 Marzec 05, 19:53   Powietrze

Witam
posiadam filtr Pen Plax 150 zewnetrzny (kaskadowy) akwarium 112l , dzisiaj wpuściliśmy nasze pierwsze rybki do akwarium, ryby pływają na górze (przy powierzchni wody) tak jakby brakowało im powietrza - czy to normalny objaw czy trzeba dokupić napowietrzacz?
Filtr co prawda wpuszcza bombeliki powietrza do akwarium jednak wszystkie zbierają się na powierzchni wody.
Wydaje nam się że woda przygotowana jest dobrze (stała tydzień czasu przed wpuszczeniem ryb) dlatego myslimy że to może sprawa powietrza, a może poprostu tak ma być - wolę się jednak upewnić dlatego pytam.

pozdrawiam,
Marcin
_________________
Akwarium 112l. Filtr Pen plax 150, grzałka Weipro 150W, oswietlenie 2x18W. Tyle narazie mamy :)
 
     
ciosek 
Fish Master
sandały BEZ SKARPET!



Wiek: 25
Dołączył: 21 Maj 2004
Posty: 1386
Skąd: Chełm
Wysłany: 20 Marzec 05, 20:33   

Hmm... może to objaw chwilowego stresu, podejrzewam że przy kaskadzie brak tlenu nie jest możliwy (oczywiscie jezeli jest efekt "wodospadu"). Masz nakryte akwarium?
 
 
     
junix
Ikra


Dołączył: 13 Mar 2005
Posty: 7
Skąd: Mysłowice
Wysłany: 20 Marzec 05, 21:43   

Posiadam oryginalną pokrywę do akwarium,
Filtr tworzy "efekt" wodospadu - ale nie jest on wielki, odległość wylotu wody z filtra a lustrem wody w akwarium wynosi około 0,5cm - może to za mało?

Inna sprawa to taka że filtr dość głośno pracuje czy można coś z tym zrobić??
_________________
Akwarium 112l. Filtr Pen plax 150, grzałka Weipro 150W, oswietlenie 2x18W. Tyle narazie mamy :)
 
     
Młyn 
Narybek



Wiek: 27
Dołączył: 15 Mar 2005
Posty: 27
Skąd: Warszawa
Wysłany: 20 Marzec 05, 21:45   

Mi sie też wydaje że to tylko chwilowe ja mam kaskade AquaClear 150 przy akwarium 120 l. i rybki miały na poczatku tak samo ale bardzo kruciutko. Niemartw się kaskada spokojnie sobie z napowietrzaniem poradzi :wink:
Dla pewnika czy nic im niejest sprawdx sobie parametry wody. :wink:
 
 
     
august8 
Ryba
Marcin



Wiek: 32
Dołączył: 01 Cze 2004
Posty: 267
Skąd: Andrychów
Wysłany: 20 Marzec 05, 21:47   

wystarczy że jest ruch wody pprzy powieżchni wody i tlenu jest tyle ile potrzeba oczywiście przy odpowiedniej ilości rośllin zachowanie ryb może być objawem stresu ja pisze ciosek lub złymi parametrami wody
_________________
http://tongue.0f.pl/neo/img/nie_banner.gif[/IMG]
[IMG]http://img239.images...iekarmt10gq.jpg
 
     
Młyn 
Narybek



Wiek: 27
Dołączył: 15 Mar 2005
Posty: 27
Skąd: Warszawa
Wysłany: 20 Marzec 05, 21:50   

Mam troche wiecej wolnego miejsca od lustra wody (3.5cm) i niemam pokrywy. jedyny chałas to chlupot wody niejest on tragiczny a nawet uspokajający jak sie juz przyzwyczajisz.
Możesz troche zmniejszyc i zobaczeć jutro rano jaki bedzie efekt.
 
 
     
junix
Ikra


Dołączył: 13 Mar 2005
Posty: 7
Skąd: Mysłowice
Wysłany: 20 Marzec 05, 22:11   

a jeszcze jedno pytanie - filtr posiada 4 stopnie filtracji tak pisało na opakowaniu, posiada również filtrację chemiczną - w filtrze jest wkład z węglem - czy powinien byc tam cały czas czy powinienem go wyciągnąc? Pytam ponieważ słyszałem że taki rodzaj filtracji stosuje się tylko po chorobach
_________________
Akwarium 112l. Filtr Pen plax 150, grzałka Weipro 150W, oswietlenie 2x18W. Tyle narazie mamy :)
 
     
Młyn 
Narybek



Wiek: 27
Dołączył: 15 Mar 2005
Posty: 27
Skąd: Warszawa
Wysłany: 20 Marzec 05, 22:27   

Ja mam Wegiel Aktywny cały czas od 1.5 roku i jest oki. Wiec raczej nietrzeba go wyciagac.
_________________
80x32x45

115 l- 2 Skalary, 3 Żałobniczki, 2 Kirysniki, 4 Głupiki , 4 Zbrojniki, 5 Neonów Inesa, Samotna Molinezja :(
 
 
     
kuba!!! 
Aqua Rodzina
Faunazoo



Wiek: 30
Dołączył: 07 Wrz 2004
Posty: 1880
Skąd: Warszawa
Wysłany: 21 Marzec 05, 08:56   

Cześć.
Cytat:
Inna sprawa to taka że filtr dość głośno pracuje czy można coś z tym zrobić??

Ja mam kaskady aquael i hagena i pracują cichutko. Mozesz sprawdzic czy nic do wirnika nie wpadło np.kamyk,piasek,slimak.
Młyn,
Ja nie mam wegla poniewaz wegiel pochłanial by nawoz ktory daje rosliną.
Wegiel trzeba wymieniać max po miesiącu ponieważ pozniej wszystkie świnstwa co zebrał zwraca do wody.
_________________

 
     
Suonko 
Akwarysta
Zielone 112 L



Wiek: 41
Dołączyła: 04 Lut 2005
Posty: 509
Skąd: Gdynia
Wysłany: 21 Marzec 05, 09:48   

Młyn napisał/a:
Ja mam Wegiel Aktywny cały czas od 1.5 roku i jest oki. Wiec raczej nietrzeba go wyciagac.


Moim zdaniem nie ma się co chwalić tym węglem :twisted: :twisted: :twisted:

Węgiel aktywny powienien być stosowany sporadycznie i chwilowo. Oprócz wyłapywania składników mineralnych i odżywczych (wyjaławiania wody) węgiel też zbiera z wody tlen. W kaskadzie jest tak, że po wyjściu jałowej wody z filtra jest ona jeszcze napowietrzana na wylocie, czyli niby OK.
Nie zmienia to faktu, że przy wyjałowionej wodzie dużym szczęściem jest to, że ryby trzymają się zdrowo ...
Kolejna rzecz to to, że składniki wyłapywane z wody (i te dobre i złe) osadzają się na cząsteczkach węgla. Po jakimś czasie następuje nasycenie węgla składnikami i jego działanie zostaje zatrzymane, a co więcej może być też tak, że składniki te zostają ponownie wypłukane do wody, co może spowodować skumulowanie dużej ilości szkodliwych substancji w wodzie.

Mały przykład - pewnie wiecie jak wygląda dzbanek Brita do filtrowania wody. Działa on właśnie na zasadzie przepuszczania wody przez węgiel aktywny. W instrukcji wyraźnie jest napisane, że wkład węglowy trzeba wymieniać co 4 tygodnie.
Po rzelaniu wody przez ten filtr otrzymujemy praktycznie destylat, co aż takie zdrowe nie jest ... Jedyny plus, to to, że obniżona zostaje twardość wody.
_________________
Pozdrowienia - Suonko, Witek i Michalina oraz Zielone 112L
 
 
     
august8 
Ryba
Marcin



Wiek: 32
Dołączył: 01 Cze 2004
Posty: 267
Skąd: Andrychów
Wysłany: 21 Marzec 05, 18:55   

Młyn, Suonko ma racje weź poczytaj jakie jest zastosowanie węgla aktywnego to sie przekonasz że szkodzisz swoim rybom i roślinom
_________________
http://tongue.0f.pl/neo/img/nie_banner.gif[/IMG]
[IMG]http://img239.images...iekarmt10gq.jpg
 
     
Młyn 
Narybek



Wiek: 27
Dołączył: 15 Mar 2005
Posty: 27
Skąd: Warszawa
Wysłany: 21 Marzec 05, 19:20   

No cóż spierać sie niebede bo pewnie niema to sensu :/ . dzisiaj i tak dostałem nowy zestaw wkładów do filtra wiec niewkładałem wegla do filtra.
_________________
80x32x45

115 l- 2 Skalary, 3 Żałobniczki, 2 Kirysniki, 4 Głupiki , 4 Zbrojniki, 5 Neonów Inesa, Samotna Molinezja :(
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wiertła Koronowe Technika Diamentowa
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 10