Przez przypadek zostałem posiadaczem akwarium-nie mogłem patrzeć jak ktoś zaniedbuje zwierzątka i zabrałem akwarium do siebie (stary właściciel mega zadowolony, że pozbył się "problemu")
Do rzeczy... akwarium zakładam wraz z synami (10 i 12 lat) i jest to nasze pierwsze akwarium-wszystko wskazuje, że nie ostatnie

Na początek wymyliśmy wszystko i zrobiliśmy zakupy.
Co posiadamy?
1. akwarium o wymiarach 57x35x30
2. filtr wewnętrzny 350l/h (nie jest napisane jaki to model lub się starło)
3. grzałka 50W z termostatem
4. podłoże AQUAEL ADVANCED SOIL ORIGINAL 8L
5. rośliny:
- 1x cryptocoryne wendtii tropica
- 1x anubias barteri
- 2x echinodorus bleheri
- 3x pistia rozetkowa
- mech jawajski java moss (nie jestem pewny tej nazwy-mech dostałem gratis do zakupów)
*pomyślałem, że w niedalekiej przyszłości zrobimy filtr akwaponiczny (tyle się naczytałem o tym wszystkim, że głowa mała) Ostatnie dwa tygodnie to nie ma innego tematu w domu jak rybki he he Chłopaki tak się nakręcili, że szok.
Akwarium pracuje 10 dni i pomału trzeba będzie się wybrać do sklepu po nowych mieszkańców.
Czy to co wybraliśmy będzie OK?
3x otosek
5x krewetka red cherry (dzieciaki tróją o krewetki)
5x kirysek panda
10x neon innesa lub danio pręgowane (trudna decyzja)
10x razbora klinowa
1x zbrojnik/glonojad złoty (został w spadku)
1x nieznana rybka (została w spadku)

Zbrojnika i tą nieznaną rybkę dostaliśmy w spadku. Zbrojnik strasznie się chowa po kątach, tak jakby bał się światła. Nie wiem jak długo, ale u poprzedniego właściciela akwarium pracowało bez filtra, bez grzałki i stało w ciemnym koncie. Na dnie był żwir, ale to był jeden, wieki syf + stare zarośnięte nie wiadomo czym plastikowe rośliny

Z góry dziękujemy za pomoc.