woda RO

Awatar użytkownika
Hunter
Administrator
Administrator
Posty: 11479
Rejestracja: 25 stycznia 09, 17:25
Lokalizacja: NW
Kontaktowanie:

Re: woda RO

Postautor: Hunter » 31 października 18, 13:39

Żadna sonda pH nie będzie działała wiecznie. Źle przechowywana padnie w przeciągu kilku tygodni. Są specjalne preparaty w których należy przechowywać sondy.
Podobnie jak te sondy do komputerów sterujących nam pH w akwarium tak i te w pHmetrach nie powinny wyschnąć, bo jest to jednoznaczne z wyrzuceniem sprzętu do śmieci. Droższe mierniki mają jeszcze możliwość wymiany sondy, tanie chińskie już nie.

pHmetr za 30zł to oczywiście chińszczyzna. Odpowiednio skalibrowana i konserwowana z powodzeniem posłuży długie miesiące.

Tarcza pisze:Jeśli NO2 jest prawdziwe to współczuje tym rybom. Azotyny podobno były stosowane w WW1

Czy możesz wyjaśnić?
Neon Innesa piszemy wielką literą, podobnie jak Endlera, Ramireza, Blehera i inne nazwy ryb pochodzące od nazwiska.
Ponadto "Innesa" piszemy przez dwa "n" i jedno "s".

Moje akwaria:
1. Czterdziestka-piątka
2. Było LT, jest CW:

Zapraszam na Oficjalny FanPage naszego forum! Kliknij "Lubię To!"

Cykl azotowy w akwarium- w pigułce

Inspirujesz I Fascynujesz
Obrazek
Obrazek

barttsw
Aqua Rodzina
Aqua Rodzina
Posty: 8988
Rejestracja: 4 maja 15, 11:44
Lokalizacja: BLACK WATER AQUARIUM

Re: woda RO

Postautor: barttsw » 31 października 18, 13:55

Hunter pisze:Żadna sonda pH nie będzie działała wiecznie. Źle przechowywana padnie w przeciągu kilku tygodni. Są specjalne preparaty w których należy przechowywać sondy.
Podobnie jak te sondy do komputerów sterujących nam pH w akwarium tak i te w pHmetrach nie powinny wyschnąć, bo jest to jednoznaczne z wyrzuceniem sprzętu do śmieci. Droższe mierniki mają jeszcze możliwość wymiany sondy, tanie chińskie już nie.

Rafal wiesz ze mialem przechowywana w odpowiednim preparacie i to nic nie dalo
po drugie te wieczne kalibracje potrafia doprowadzic do szalu :D
wiec olalem to gowno polecialo na hasiok :P

Awatar użytkownika
Tarcza
Ryba
Ryba
Posty: 102
Rejestracja: 13 października 18, 17:17

Re: woda RO

Postautor: Tarcza » 31 października 18, 15:30

Hunter,, chodzi mi o to, że jeśli wskazanie testu 6in1 jest bliskie prawdy, a w akwarium są ryby, to wd mojej wiedzy powinny albo zdechnąć, albo przechodzą męczarnie.
Zasada PSS:
Zanim chcesz mieć akwarium musisz czytać, pytać i czekać!

Paski są do spodni: nie do wody :P

rawracer
Narybek
Narybek
Posty: 89
Rejestracja: 23 października 18, 15:37

Re: woda RO

Postautor: rawracer » 3 grudnia 18, 14:04

taka myśl mnie naszła właśnie:
czy gdyby zastosować taki np:
https://allegro.pl/wml2-mineralizator-w ... 38791.html
bo są także inne,a może coś specjalnego do akwarystyki jest a nie wiem,to napiszcie proszę.
można by pominąć mineralizację środkiem roztworu z minerałami??

taki wkład wtedy stosuje się na samym wyjściu już tak?

bobasxx
Ikra
Ikra
Posty: 13
Rejestracja: 23 lutego 19, 12:31

Re: woda RO

Postautor: bobasxx » 9 maja 19, 15:31

A ja mam pytanko odnośnie mieszania kranówki z RO, podmieniam co tydzień 40 litrów wody (akwa 240 brutto), a mam dwie bańki po 20 litrów, czy chcąc mieszać pół na pół to muszę w każdej bańce mieszać po 10 litrów, czy mogę przygotować w jednej RO a w drugiej kranówkę?

zenek_8
Narybek
Narybek
Posty: 57
Rejestracja: 28 listopada 18, 23:58

Re: woda RO

Postautor: zenek_8 » 9 maja 19, 16:07

Ja mieszam. Na twoim miejscu zrobił bym sobie podziałkę na bańkach jak nie ma, wlał do jednej i drugiej po 10 litrów kranówy odstawił na noc i drugiego dnia dopełnił wodą RO.

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość